NAJNOVEJŠE ODKRITJE: Še en dokaz, da prihajamo iz vesolja?

Svet

Ameriška vesoljska agencija Nasa je ugotovila, da vzorec 4,5 milijarde let starega asteroida Bennu vsebuje veliko vode in ogljika, ki sta ključni sestavini za življenje in nastanek našega planeta, poroča AFP. Odkritje je še en dokaz v prid teoriji, da so bili temelji življenja na Zemlji zasejani iz vesolja.

"Prva analiza je pokazala, da vzorci vsebujejo veliko vode v obliki hidratiziranih glinenih mineralov. To je največji vzorec asteroida, bogat z ogljikom, ki je bil kdaj koli vrnjen na Zemljo," je povedal upravitelj Nase Bill Nelson.

Nasina misija Osiris-rex je leta 2020 z asteroida Bennu pobrala kamenje in prah, kapsula plovila pa se je s tovorom vrnila na Zemljo pred več kot dvema tednoma. Vzorce sedaj znanstveniki Nase analizirajo v vesoljskem centru Johnson v teksaškem Houstonu.

Misija Osiris-rex ni bila prva, ki je z asteroida prinesla vzorce. Leta 2010 in 2020 je to uspelo že Japoncem s sondo Hayabusa2. Japonska odprava je na Zemljo prinesla 5,4 grama snovi, Nasina pa 250 gramov.

NASA je Bennu izbrala, ker se njegova orbita okrog sonca križa z Zemljino in je bilo povratno potovanje lažje kot pot do asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom. Vzorce so pobrali tudi zaradi preizkušanje teorije o nastanku življenja na Zemlji s snovmi iz vesolja.

Gre za uvodne ugotovitve na podlagi manjših delcev materiala, ki so ga vrnili na Zemljo. Namestnik kuratorja misije Osiris-rex Christopher Snead je povedal, da imajo materiala več, kot so pričakovali in bo analiza trajala nekoliko dlje.

Znanstveniki domnevajo, da je Bennu nastal iz delov večjega asteroida v asteroidnem pasu po silovitem trku pred eno do dvema milijardama let.

Podatki, ki jih je zbralo vesoljsko plovilo, so pokazali, da so delci, ki sestavljajo njegovo zunanjost, tako ohlapni, da bi se človek lahko pogreznil v asteroid, podobno kot če bi stopil v jamo s plastičnimi kroglicami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .10. 2023 ob  22: 12
Ah ne, en sivobradi dedek ki sedi na oblakih nas je naredil v sestih dneh pred 6000 leti hahaha
kokodek |  12 .10. 2023 ob  09: 33
enim se še danes pozna, da so nezemljani