NAJBOLJ SO NASRKALI GOSTINCI: Prodaja je v osmih mesecih padla za več kot tretjino

Slovenija

Prodaja v storitvenih dejavnostih in trgovini je po treh zaporednih mesecih rasti avgusta padla, in sicer za 3,4 odstotka. Po podatkih državnega statističnega urada je bil padec v storitvenih dejavnostih triodstoten, v trgovini pa enoodstoten. Prodaja v gostinstvu je v osmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani padla za skoraj 33 odstotkov.

Med storitvenimi dejavnostmi se je obseg prodaje avgusta najbolj zmanjšal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 8,3 odstotka) ter v prometu in skladiščenju (za 2,5 odstotka).

Večja kot julija je bila avgusta prodaja v gostinstvu (za 3,3 odstotka), v poslovanju z nepremičninami (za 1,6 odstotka), v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 0,5 odstotka) ter v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 0,4 odstotka).

STROKOVNA DIREKTORICA ZD KOPER: "Biti okužen še ne pomeni, da boš dejansko zbolel za koronavirusom"

Epidemiološka slika se iz dneva v dan slabša, kaj pričakujete in kaj lahko vsak posameznik naredi za lastno zaščito? Epidemiološka slika v Sloveniji je slaba. Vsak dan zabeležimo skoraj 2000 na novo okuženih s koronavirusom, kar upravičeno vzbuja skrb.

Na letni ravni je bil padec prodaje v storitvenih dejavnostih in trgovini še bolj izrazit, in sicer sedemodstoten. V storitvenih dejavnostih je bila prodaja glede na lanski avgust 10,5 odstotka manjša, v trgovini pa je bil padec 0,8-odstoten. Obseg prodaje na letni ravni je upadel v vseh skupinah storitvenih dejavnosti, najbolj v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 25,3 odstotka).

Kot so zapisali na statističnem uradu, je bila prodaja v gostinstvu na letni ravni nižja za 14,5 odstotka, v prometu in skladiščenju za 11,7 odstotka, v poslovanju z nepremičninami za 9,6 odstotka ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih za 2,8 odstotka. Še najmanj se je zmanjšala v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 1,3 odstotka).

V prvih osmih mesecih leta se je obseg prodaje v storitvenih dejavnostih in trgovini v primerjavi s prvimi osmimi meseci lanskega leta zmanjšal za 10,4 odstotka. V storitvenih dejavnostih je bil padec 13-odstoten, v trgovini pa 5,8-odstoten. Med storitvenimi dejavnostmi je bil upad največji v gostinstvu (32,8-odstoten), najmanjši pa v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (1,7-odstoten).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija