NAJ VAS SPROŠČANJE UKREPOV NE ZAVEDE: Omejitve morajo postati način vedenja!

Slovenija

Tudi po sprostitvi vrste omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ostajajo po besedah vodje svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojane Beović v vsakdanjem življenju omejitve, ki naj bi postale način vedenja. Treba je ohranjati razdaljo med ljudmi, nositi maske v zaprtih prostorih, striktna mora biti higiena rok.

Bolni nikakor ne smejo med ljudi. Poiskati morajo zdravniško pomoč oz. pomisliti, da gre lahko za covid-19, je za Odmeve na TV Slovenija sinoči povedala Beovićeva. Po njenih besedah je v tem primeru pomembno, da se bolezen diagnosticira, posamezen izbruh omeji in da se bolezen ne začne spet širiti. "Na vse to moramo neprestano misliti," je poudarila.

S ponedeljkom se odpirajo vse trgovine, tudi trgovski centri. Do neke mere bodo na priporočila pazili zaposleni v trgovinah, saj je njihova dolžnost, da delo organizirajo tako, da je med ljudmi možna razdalja, je povedala Beovićeva. Posameznik v trgovini pa nosi masko, pazi, da ni preblizu z drugimi ljudmi in je previden pri prijemanju različnih predmetov, kot so na primer vozički in tipkovnice za kartično plačevanje.

Če do stika s predmeti pride, si je treba roke - po možnosti takoj - razkužiti. Sicer mora posameznik paziti, da se z rokami ne dotika obraza, ob prvi priložnosti pa je treba roke razkužiti ali temeljito umiti. Vsak mora poskrbeti, da se vede samozaščitno, s tem pa ščiti tudi druge, je poudarila Beovićeva.

Bojana Beović

Podatki glede virusa oz. okužb so sicer po njenih besedah spodbudni. Da bi lahko ocenili, kaj se je zgodilo zaradi odpiranja dejavnosti 4. maja, je še kakšen dan ali dva prezgodaj, a sprostitev ukrepov za prvomajske praznike, tudi odpiranje občinskih meja, ni imela posebnih posledic, je pojasnila. V zadnjih dneh pri skoraj vseh na novo odkritih okužbah s koronavirusom obstaja znan kontakt in je bila okužba do neke mere predvidljiva. Ne opažajo več pojavljanja posameznih pozitivnih primerov na način, da ne bi vedeli, od kod, je še povedala Beovićeva.

V ponedeljek se bo sprostila vrsta omejitev, med drugim v trgovini, storitvah in turizmu. Odprte bodo npr. vse trgovine in nekatere turistične namestitve, možna bo tudi strežba v zaprtih prostorih. Na vprašanje glede sproščanja še drugih ukrepov je Beovićeva odgovorila, da bodo velike prireditve, kjer se zbira veliko število ljudi, prišle na vrsto daleč najpozneje. Enako je navodilo v drugih državah, pa tudi Evropske komisije.

To so namreč okoliščine, v katerih je težko vzdrževati higienske omejitve, da se virus ne prenaša. Če pa se nekaj zgodi, je nemogoče testirati in dati v karanteno denimo 3000 ljudi, ampak v takem primeru prepustijo, da se virus širi naprej. Zato je po njenih besedah smiselno, da se v zgodnjih fazah odpiranja omeji združevanje na manjše število ljudi.

Če bomo imeli v naslednjih mesecih močne izbruhe virusa ali če se bo pozneje zgodil drugi val, morda do tega, da bi bile na varen način možne velike prireditve, sploh še ne bomo prišli, je opozorila Beovićeva.

Komentirala je tudi priporočila ob odprtju šol in poudarila, da je vsako navodilo možno razumeti z nekaj prostega hoda, po pameti. A zdaj, ko se dejavnost začenja, je po njenem mnenju smiselno biti kar se da strikten pri upoštevanju navodil. Če bo epidemiološka situacija ugodna, pa se bodo navodila spreminjala, postajala bolj ohlapna.

Nizko tlenje epidemije po njenih besedah pomeni, da je virusa malo in da je malo tudi možnosti, da bo prišlo do prenosa virusa v neki šoli. Zato bo možno pravila nekoliko spreminjati s časom. Po drugi strani pa je tudi možno, da se bodo priporočila spreminjala v večjo omejitev, če se bodo dogajali izbruhi, je opozorila in dejala, da moramo biti pripravljeni na fleksibilnost v eno in drugo smer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  14 .05. 2020 ob  13: 26
hribi | 14 .05. 2020 ob 10: 01

Kaj ti ni jasno? Posledice virusa smo omejili s tem ,da smo se držali doma. Zdajo ke se lahko spet družimo , bo virus se spet razširil, kar je logično če vidimo koliko so ljudje obzirni(niso).
Neodgovorno je rahljati ukrepe o virusu o kateremu ne vemo nič, virusu ki morda pušča stalne posledice.
Če ti nisi nič slišal, je zato ker, se nisi dovolj pozanimal.

ČLANEK: KORONAVIRUS LAHKO PUŠČA KRONIČNE POSLEDICE NA PLJUČIH, SRCU, MOŽGANIH, IN TO TUDI PRI LJUDEH Z ZELO BLAGIMI SIMPTOMI:
vox.com/2020/5/8/21251899/coronavirus-long-term-effects-symptoms

hribi |  14 .05. 2020 ob  10: 01
Koliko besed o nekem "drugem valu" v času ko naj bi se trajal prvi ne kaže na nič drugega, kot je namera da se izredna stanja kar nadaljujejo. Zgleda, da se jim plan v prvem ni uresničil in je potrebno zadevo izpeljati do konca, Jaz nisem še videl nobenega, ki ve karkoli o tem virusu , odgovorni pa nas bašejo z novimi apokaliptičnimi scenariji. Neodgovorno.