NADZOR ČEZMEJNEGA POŠILJANJA ODPADKOV TUDI V LUKI KOPER: Inšpektorji skupno odkrili 13 kršitev

Slovenija

Inšpektorat RS za okolje je letos izvedel 61 akcij nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov, ki so potekale na avtocestnih počivališčih, avtocestnih kontrolnih točkah, mejnih prehodih, železniški ranžirni postaji Ljubljana ter v pristanišču Koper. V nadzoru so odkrili 13 nezakonitih pošiljk, so sporočili z inšpektorata.

Nekatere akcije so bile izvedene tudi v sodelovanju s hrvaškimi nadzornimi organi, predvsem na mejnem prehodu Obrežje.

Akcije na avtocestnih počivališčih in kontrolnih točkah so potekale z izločanjem tovornih vozil iz prometa oziroma s preusmeritvijo prometa tovornih vozil prek počivališč in kontrolnih točk. V pristanišču Koper so bili pregledi izvedeni na podlagi podatkov iz carinskih dokumentov, v železniškem prometu pa na podlagi podatkov, pridobljenih iz informacijskega sistema Slovenskih železnic.

Fizično ali dokumentarno so pregledali prek 2500 tovornih vozil, kontejnerjev in vagonov. V 450 primerih je šlo za prevoz odpadkov preko meja, odkritih je bilo 13 nezakonitih pošiljk odpadkov, v ostalih primerih večjih nepravilnosti ni bilo ugotovljenih.

Pri nezakonitih pošiljkah je šlo v sedmih primerih za izvoz odpadkov iz Slovenije, v dveh primerih za uvoz v Slovenijo, v štirih primerih pa je bila Slovenija tranzitna država. Odpadki, ki so se prevažali nezakonito, so bili odpadna plastika, papir, gume, kovine, les ter odpadna električna in elektronska oprema.

V večini primerov je šlo za pošiljke, za katere bi morali pošiljatelji pred pošiljanjem pridobiti soglasja pristojnih organov oziroma je bilo pri pregledih ugotovljeno, da odpadki niso ustrezali navedbam na spremljajoči dokumentaciji ali pa so bili spremljajoči dokumenti nepravilno oziroma nepopolno izpolnjeni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija