Nad Slovenijo leti reaktivno letalo Galeb v civilni preobleki

Odklop

Slovenski aeroklub Aquila Air Advantures je danes na brniškem letališču predstavil in krstil reaktivno vojaško letalo Galeb, ki so ga njegovi člani pred tremi leti kupili v ZDA in ga v tem času povsem prenovili mu dali civilno preobleko. V prihodnje si želijo urediti letalski muzej, v katerem bi obnavljali stara letala in jim dali novo funkcijo.

Vodja projekta restavriranja prvega vojaškega reaktivnega letala v civilni preobleki v Sloveniji je bil pilot Primož Jovanovič, ki ima tudi edini v državi licenco za pilotiranje omenjenega letala v civilnem letalstvu. Od maja letos je s prenovljenim letalom, v katerega je skupaj s kolegi iz Slovenije, Hrvaške in Srbije vložil veliko dela, poletel že desetkrat, na današnji predstavitvi pa je letalo doživelo tudi uradni krst.

"Člani aerokluba Aquila, kjer to letalo domuje, bi radi z današnjim dogodkom približali ta del tehnične kulture širši javnosti," je poudaril Jovanovič in dodal da je glavni cilj njihovega kluba osveščati javnost, zlasti mlade, o takšnem udejstvovanju. Želja kluba je tudi ustanovitev letalskega muzeja, ki bi se ukvarjal z restavracijo in letenjem s starimi letali, za kar pa bi v klubu potrebovali tudi finančno podporo sponzorjev.

Doslej so uspešno restavrirali eno izmed dveh nekdanjih vojaških letal Galeb, ki so jih kupili v ZDA in zanje po Jovanovičevih besedah odšteli toliko kot za en dražji avto. Prenova skoraj 50 let starega letala je terjala veliko denarja in časa, prenova drugega letala pa jih še čaka. Trenutno po svetu leti še okrog deset takšnih letal, poleg tega jih ima v uporabi še libijska vojska.

O razlogih, zakaj se je odločil za nakup in obnovo letala SOKO G-2 Galeb, Jovanovič pojasnjuje, da odločitev ni bila racionalna, temveč čustvena. "Če bi razmišljal racionalno, bi si kupil Cessno 172, z njo letel in služil. Gre za takšno razliko, kot je razlika med voziti Yugo 45 ali formulo 1. Letenja z Galebom se ne da opisati drugače kot z največjim občutkom svobode, ki je v letalstvu mogoče," je povedal.

Z dvosedežnim letalom, ki se v 15 sekundah povzpne na 3000 metrov višine in z 800 kilometri na uro v 20 minutah preleti Slovenijo, lahko Jovanovič vsakič popelje tudi sopotnika, člana aerokluba Aquila. Vsak član namreč za 1500 evrov članarine pridobi tudi en polet. V klubu razmišljajo o uporabi letala v tržne namene in o sodelovanju na različnih letalskih mitingih.