NA ŠVEDSKEM VEČJE PRIREDITVE LE ZA CEPLJENE: Potrč medtem o "začetku konca nedotakljivosti teles otrok v Sloveniji" (VIDEO)

Svet

"Najkasneje danes je začetek konca nedotakljivosti teles naših otrok tudi v Sloveniji," je včeraj, ko so učenci po šolah pričeli s samotestiranjem, na Facebooku povedal Marko Potrč. Zagrizen zagovornik "smiselnih ukrepov" - kar pa tej, ki jih sprejema slovenska vlada, po njegovem niso - se sicer ponovno mudi na Švedskem, ki jo neprestano daje kot dober primer spopadanja s pandemijo covida-19, življenje v njej pa opisuje kot svobodno. A tudi na Švedskem se odločajo za podobne, sicer manj stroge, ukrepe kot drugod po Evropi. Tako bo tudi v tej skandinavski državi od 1. decembra za udeležbo na dogodkih v javnih notranjih prostorih z več kot sto udeleženci obvezno pokazati potrdilo o cepljenju proti covidu-19.

Število novih okužb je na Švedskem sicer trenutno še relativno nizko, a podobno kot drugod v Evropi narašča, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ministrica za zdravje Lena Hallengren je včeraj ocenila, da bo število okužb čez zimo naraščalo, saj da "niso izolirani od preostanka sveta".

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom je na Švedskem po sporni odločitvi pristojne zdravstvene agencije, da polno cepljenim kljub simptomom covida-19 ne svetujejo testiranja, upadlo za kar 35 odstotkov, poroča britanski BBC. Ta odločitev je nemudoma sprožila kritike in zdaj so jo tudi umaknili. "Javna agencija za zdravje se je odločila priporočiti, da regije ponudijo testiranje vsem, starim šest ali več let, ki dobijo simptome, ki bi lahko bili covid-19," so včeraj v pisni izjavi sporočili z vlade ter znova uvedli priporočilo, da se naj polno cepljene osebe s simptomi covida-19 testirajo.

Obenem so napovedali, da bo udeležba na večjih dogodkih v zaprtih prostorih, kot so na primer koncerti, gledališke predstave in športni dogodki, od 1. decembra dovoljena le še za tiste, ki so cepljeni proti covidu-19. Ali bo to pravilo veljalo za starejše od 16 ali za starejše od 18 let, se še odločajo. Vsekakor pa se ne nanaša na bare in restavracije, so pojasnili.

Trenutno je na Švedskem polno cepljenih 67 odstotkov vsega prebivalstva, pri starejših od 16 let je ta delež 82-odstoten. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 85,8, kar je ena najnižjih v Evropi in bistveno nižja kot v ostalih skandinavskih državah.

Potrč: "Palčka v nos je samo vmesni korak"

Pred nekaj tedni se je na Švedsko ponovno odpravil nekdanji slovenski televizijski voditelj Marko Potrč, ki se je v lanskem letu tja zatekel pred strogimi ukrepi in tam preživel več mesecev. V tokratnem videoposnetku se je obregnil ob pričetek obveznega samotestiranja po slovenskih šolah. "Palčka v nos je samo vmesni korak," je prepričan Potrč, ki opozarja, da bo temu ukrepu sledilo še obvezno cepljenje za otroke.

V posnetku nato na daljše obrazloži svoj pogled na cepljenje in zakaj ga ne podpira. Kot mu je že v navadi, naniza tudi nekaj grafov in primerja situacijo v različnih državah, pri čemer želi izpostaviti, da se Švedska kljub svobodnejšemu načinu spopadanja s covidom "dobro drži". Na koncu pa se obrne še na učitelje, do katerih ima, kot pravi, najmanj razumevanja. "Prejeli ste vse odmerke cepiva, pa ste danes prej zaporniški paznik kot pa mentor, vzornik, prijatelj. Toliko večji hvala pa vsem učiteljem, ki v tej norosti vseeno najdete objem za otroka." Tega naj bi bilo namreč po njegovih informacijah vedno manj.

PUSTITE OTROKE NA MIRU! 1. Ne, ne zanikam, da so v bolnišnicah resni, težki in žalostni primeri. 2. Ne, ne zanikam, da osebje v bolnišnicah gara in daje vse za te bolnike. 3. Ne, ne zanikam, da se je proti temu potrebno boriti in rešiti čim več življenj. Zanikam pa, da so težki primeri nekaj novega. Na žalost niso. Kakor tudi ni stiska kapacitet/postelj. Tudi gripa jih je vsako leto zakrivila. In že neštetokrat smo mnogi pokazali poročanja preteklih let, ki to potrjujejo. Zanikam, da so ukrepi namenjeni reševanju druge točke. Osebje, ki je ostalo, je žrtev nelogičnih ukrepov ter že več let trajajoče podhranjenosti, kar je še dodatno v beg pognalo prenekatero medicinsko sestro. Te so že sicer odhajale zaradi slabih pogojev. Stiska ter težki pogoji v bolnišnicah pa so v največji meri posledica pomanjkanja osebja! Za to pa ne more biti kriv »ne-ceplen« ali kdorkoli drug kot le odločevalci. Zanikam, da je potrebno vsem vzeti svobod, pravice ter celo svobodo do odločanja nad lastnim telesom v imenu tega, ker to pri tem tipu »vi-ru.sa« nima smisla. Prav tako pa ne učinka. Poglejte, kje smo. Kje smo od marca 2020 s temi ukrepi. Kaj se je doseglo z njimi? Kje ste danes? »Ce-pleni«, testirani in zamaskirani se sprašujete, kaj vam bo dovoljeno jutri in kaj ne. Kaj boste prisiljeni storiti, dovoliti, opustiti. V imenu nečesa, kar velika večina preboli in živi naprej. To je dejstvo. Izjeme pa so zmeraj bile in bodo. Jaz sem tudi bil ena teh izjem leta 2004! Velikokrat sem že povedal, kaj bi si neodvisna stroka želela, da odločevalci storijo. Stroka! 1. Kaj, ko bi gore denarja recimo uporabili, da bi zagotovili, da bi si vsak lahko privoščil ostati doma, ko zboli? Da ni ogrožena njegova eksistenca ali eksistenca njegove družine, če bo vzel kak teden, da ne prenese tega na druge ob opravljanju dela. s.p. si recimo tega (pre)mnogokrat ne more privoščiti. 2. Kaj, ko bi gore denarja, ki so šle dobesedno v zrak za nezanesljive palčke, namenili v gradnjo novih DSO-jev ter v širitve kapacitet bolnišnic ter že vsa ta leto tako potrebnih postelj, ki jih je zmanjkalo tudi vsako leto ob gripi? Kaj šele, če bi jih namenili za izboljšanje pogojev dela ter tudi za plačilo medicinskih sester ter osebja nasploh? Morda potem ne bi tako masovno odhajali in ne bi klicali študentov, vojakov in tujcev, da pridejo pomagat. 3. Kaj, ko bi promovirali zdrav način življenja, namesto zapirali ljudi med štiri stene, jih spravljali v velik stres ter s tem dodatno slabili njihov »imun-ski« sistem? 4. Kaj, ko bi ... PUSTILI OTROKE PRI MIRU?! In jih ne bi vi vsi skupaj že zadnja dva dni prikazovali kot »največjo nevarnost« z neko agendo, ki spominja na zelo temne filme? Učitelji, kje ste zdaj? Na čigavo stran boste stopili? Na stran otrok, ali na ... ?

Objavil/a Marko Potrč dne Sreda, 17. november 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  18 .11. 2021 ob  16: 52
Ta pajac sploh ne ve oz. se dela da neve, da so naši otroci do 1 leta starosti obvezno cepljeni s polivalentnim cepivom.
Cepljeni so proti oslovskem kašlju, tetanusu, davici, hemofilisu influence tipa b, otroški paralizi in hepatitisu B.
Nato še ošpicam, mumpsu in rdečkam.
Preventivno cepljenje že desetletja rešuje življenje marsikateremu otroku, kateremu bi on kar preprečil testiranje.
Kaj šele, da bi jih cepil proti kovidu-19.
Ko je videl, da celotni planet rešuje življenja s cepljenjem in s svojimi blodnjami postaja smešen, se spotika na zaslužke farmacevtskih podjetij.
To je sedaj glavna mantra njegovega obstoja.
Čakaj malo, saj tudi on živi s prodajo vitaminskih tablet.
Ke štronco, zavida jim take zaslužke in to je vse.
Ubogi otroci, ko bodo čez leta gledali te posnetke norega očeta.
Martin Kacur |  18 .11. 2021 ob  15: 57
Pa nehajte to poobjavljat.
Ce nočete, da otroci stalno hodijo v shrambo nalepite njegovo sliko na vrata. Bo vsaj za kako korist.
manemebasat |  18 .11. 2021 ob  15: 00
-2
Ti si se rodil cepljen!
Stiv Rivs |  18 .11. 2021 ob  09: 43
Ma glej ga štroncota, zdaj dela reklamo za cepljene na Švedskem.
A ne bi se raje cepil in DOKONČNO UTIHNIL.
Mi smo se že zdavnaj cepili, alora smo kot tvoji Švedi, bedak !
Lili |  18 .11. 2021 ob  09: 28
Maske padaj! Edini cilj je cepljenje in cepljenje in cepljenje. Nobenga ne briga za naše zdravje ali varnost!
anton |  18 .11. 2021 ob  09: 16
11
... več koristi bo, če ostaneš kar na švedskem ..., zakaj se sploh vračaš v slovenijo, če je vse tako slabo ..., prej si "solil pamet" zdravnikom, zdaj učiteljem, komu boš jutri ...