NA SUPIH BODO OBVESLALI ISTRSKI POLOTOK: S svojo akcijo želijo opozoriti na onesnaževanje morja

Koper

Ekipa petih mednarodno priznanih veslačev si je za letošnji maj zadala prav poseben podvig: na supih obveslati celotno obalo Istrskega polotoka. S projektom pa želijo dvigniti osveščenost ljudi glede onesnaževanja morja in njegovih prebivalcev. Na pot se bodo predvidoma odpravili 20. maja, predvidevajo pa, da bodo cilj dosegli v petih dneh.

Brata Mario in Manuel Stecher se bosta s Koprčanom Petrom Baričevičem in še dvema prijateljema lotila domiselnega projekta, s katerim javnost želijo opozoriti na perečo problematiko onesnaženja morja. Pri tem si še posebej želijo izpostaviti njegove prebivalce delfine. “V povezavi z društvom za reševanje delfinov GRD, se kot športniki zavzemamo in trudimo za čisto in modro prihodnost našega planeta,” so zapisali v sporočilu o dogodku. Prav organizaciji GRD bodo tudi namenili v projektu zbrana sredstva.

Maja se bodo tako odpravili na pot okoli več kot 537 kilometrov (podatek za hrvaško stran) dolge obale Istre. Na svoje supe se bodo vkrcali v Barkovljah severno od Trsta, nato pa krenili proti slovenski obali in vse naokoli polotoka do Opatije. S povprečnim veslanjem od 8 do 12 ur na dan nameravajo Istro obkrožiti v 5 dneh.

Kot je pojasnil Baričevič, so si Istro izbrali zaradi njene lepote, Mario, sicer po rodu Nemec, pa je nekaj časa tudi živel na slovenski obali. Ekipa petih fantov za podvig že pridno trenira, veslanje na deski oziorma pot po morju pa so si izbrali, ker so že vse življenje povezani z morjem – so namreč  izkušeni surferji, skiperji in kajterji.

Fantje trenutno še iščejo donatorje in podjetja, ki bi bili pripravljeni sodelovati v projektu. Morda bodo tako s seboj vzeli še spremljevalno plovilo, sicer pa se bodo na pot po morju odpravili le z deskami, na katere bodo naložili hrano in šotore, ki jih bodo potrebovali na svojem potovanju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija