NA STIČIŠČU TREH MEJA: V Trstu, Kopru in Umagu bo potekal že 25. Forum Tomizza (FOTO)

Koper

Ta teden se bo med sredo in petkom na območju Trsta, Kopra in Umaga zgodil že 25. Forum Tomizza, simpozij z nizom dogodkov, ki ga v čast pisatelja Fulvia Tomizze vse od leta 1999 prirejajo na stičišču treh meja.

Jubilejni 25. Forum Tomizza ne bodo praznovali bučno, temveč bodo raje pozornost namenili vsebini, so na današnji novinarski konferenci v Kopru povedali organizatorji dogodka, Kulturni klub Koper, Gradska knjižnica Umag in tržaška Gruppo 85.

Forum, ki bo letos potekal pod geslom Slovnica pozabe, bo v sredo v središče dogajanja postavil Trst, kjer so se letos razveselili sodelovanja s tržaško občino. Prav zato bodo simpozij, na katerem bodo sodelovali Katja Hrobat Virloget, Stefano Lusa, Borut Klabjan, Donatella Ruttar in Silvia Zetto Cassano, ob 17.30 gostili v prostorih povsem novega muzeja literature Lets, ki sicer uradno še ni odprt.

????Tiskovka za 25. Forum Tomizza oddelana. Hvala novinarjem za pozornost in radovednost.????✒️

Objavil/a Forum Tomizza dne Ponedeljek, 20. maj 2024

V četrtek se bo forum preselil v Koper. Med drugim bodo tam v Mali loži pod Pretorsko palačo predstavili zbornik Lapis Histriae 2023 Karneval Carnevale, prav tako pa bodo odprli razstavo The Fine Art of Forum Tomizza avtorice in kuratorke Maje Briski. V lapidariju Pokrajinskega muzeja Koper bodo ob 17.30 priredili večer poezije Pesnik na cesti, na katerem bodo sodelovali pesniki Olja Savičević Ivančević, Dušan Šarotar, Nela Poberžnik in Franko Burolo. Predstavili bodo tudi trojezično knjižico s kratko zgodbo Fulvia Tomizze Jabolko. Dan bodo sklenili s koncertom Katalene in Massima Silveria na vrtu Palače Gravisi.

Kot je opozorila skrbnica slovenskega dela foruma Irena Urbič, je Forum Tomizza v preteklih dneh gostil že več dogodkov, med drugim pa bodo nocoj ob 19. uri v koprskem gledališču predstavili knjigo Loredane Bogliun, La Peicia, v torek popoldne pa bodo v Kopru začeli Tomizzev itinerarij, ko bo po pisateljevih poteh vodila Jasna Čebron. Poleg tega bodo ob zvečer v koprski palači Gravisi predvajali dokumentarni film Aldilà dei lupi, ki služi kot hommage Alfredu Lacosegliazu.

V petek bo forum gostoval v Umagu. Kot je povedal ravnatelj knjižnice v Umagu Neven Ušumović, bodo ta dan podelili nagrado Lapis Histriae 2024, med drugim pa bosta na Trgu svetega Martina pred Mestnim muzejem Marta Kolega in Dunja Bahtijarević ob 17.30 predstavili album Pjesme.

25. Forum Tomizza bodo organizatorji sklenili s komemoracijo na grobu Fulvia Tomizze v hrvaški Materadi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija