NA PRIMORSKEM ZAVIJAMO DESNO PRI RDEČI SAMO V ENEM KRIŽIŠČU: In tako bo ostalo še kar nekaj časa; zakaj?

Slovenija

Avgusta letos smo v Sloveniji uveljavili novo prometno pravilo – zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju. Resnorno ministrstvo je takrat napovedalo, da bodo takšno možnost zaenkrat vpeljali le v določenih križiščih in jo postopoma širili po Sloveniji. Dejansko so prometni znak postavili v zgolj enem križišču na Primorskem in kot kaže, bo tako ostalo še dolgo, saj postavitve novih prometnih znakov na Primorskem Direkcija RS za infrastrukturo nima v načrtu.

Zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju je dovoljeno v Nemčiji, Belgiji, Franciji in Litvi, ko govorimo o evropskih državah. V ZDA zavijanje v desno ni dovoljeno le tam, kjer to prepoveduje dodaten prometni znak. Pri nas je ravno obratno.

Zavijanje v desno pri rdeči luči je pri nas dovoljeno samo v tistih križiščih, kjer je na semaforju postavljen znak z zeleno puščico, obrnjeno v desno smer križišča. ž

Previdno, saj je zavijanje v desno pri rdeči luči sicer prometni prekršek, zaradi katerega vas lahko občinsko redarstvo ali policija kaznuje s 300 evri globe in petimi kazenskimi točkami.

Na infrastrukturnem ministrstvu so se odločili, da bodo v začetni fazi na tak način promet uredili najprej na občinskih cestah, v enopasovnih križiščih, kjer gostota prometa ni velika. Enega smo dobili tudi na Primorskem. Direkcija za infrastrukturo ga je postavila v križišču v Ozeljanu, na regionalni cesti med Novo Gorico in Selom, ob semaforju v smeri iz Nove Gorice in omogoča zavijanje desno proti Vogrskemu ter uvozu na hitro cesto.

Postavitev novih tovrstnih prometnih znakov na območju Primorske ne načrtujejo.

"Pri določitvi takšnih križišč je ključna strokovna presoja, saj je potrebno za vsako lokacijo posebej preučiti različne dejavnike, ki vplivajo na varno odvijanje prometa v posameznem križišču," poudarjajo na direkciji. Sem spada obremenjenost, preglednost in hitrosti v posameznem križišču, pa tudi prisotnost pešcev, kolesarjev, šolske poti. K ureditvam, ki zajemajo pomembne novosti v cestnem prometu, zato pristopajo na podlagi testnih območij.

Križišče v Ozeljanu, kjer je dovoljeno zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju.

Prometnih nesreč v križiščih, kjer je dovoljeno zavijanje v desno pri rdeči, vsaj zaenkrat ne beležijo. "Opaziti je le nestrpnost voznikov, saj je novo pravilo omogočeno, ni pa obvezno," še pravijo na direkciji.

Ob tem ponovno opozarjajo, da voznik na križišču zavije desno pri rdeči luči na semaforju zgolj, če to dovoljuje prometni znak z zeleno puščico, postavljen ob rdeči luči. Pred tem se mora prepričati, da to lahko stori varno, pozoren mora biti na morebitne pešce in kolesarje, obenem pa se mora zavedati, da imajo drugi vozniki prednost pred njim.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  22 .12. 2021 ob  13: 35
Križišče pri Inde kliče za tem.