NA MEJI S HRVAŠKO MANJŠA OBREMENITEV OD PRIČAKOVANJ: Eden od razlogov odločitev Slovencev za karanteno?

Slovenija

Pristojni manjšo obremenitev od pričakovane na mejnih prehodih s Hrvaško, ki jo je Slovenija uvrstila na rdeči seznam, pripisujejo več razlogom. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ocenil, da se je tranzit slovenskih potnikov najverjetneje prerazporedil prek minulega tedna, nekateri dopustniki pa se bodo najbrž odločili za karanteno.

Aleš Hojs

Slovenska vlada je o možnosti uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam javnost začela seznanjati že pred dobrim tednom, uradno pa je odločitev o tem sprejela v četrtek. Slovenski državljani, ki dopustujejo pri naših južnih sosedih, so imeli tako še do polnoči možnost, da se vrnejo v domovino brez obveznosti 14-dnevne karantene. "Verjetno do preobremenitev na mejnih prehodih ni prihajalo, ker smo z najavami o možnosti uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam začeli že prejšnji vikend, vrnitve naših državljanov pa so se razporedile čez cel minuli teden," je v ponedeljek ocenil minister Hojs.

Prav tako je predvideval, da se bodo nekateri, predvsem tisti, ki niso vezani na šolske ali službene obveznosti, odločili, da nadaljujejo dopust in ob prihodu v domovino odidejo v karanteno. Kot je še dejal, je možno tudi, da je bilo na Hrvaškem manj Slovencev, kot je bilo sprava ocenjeno. Ocena o 150.000 slovenskih turistih pri naših južnih sosedih je bila po besedah Hojsa očitno pretirana. Natančnih podatkov o trenutnem številu Slovencev na Hrvaškem na ministrstvu sicer nimajo, se pa ocene gibljejo okoli 50.000. Hrvaška turistična skupnost medtem ocenjuje, da na Hrvaškem dopustuje približno 45.000 slovenskih državljanov.

SIcer pa karantenske odločbe potnikom izročijo kar na mejnih prehodih, saj jih elektronsko na daljavo pripravljajo zaposleni na ministrstvu na zdravje. Povprečni čas izdaje odločbe na meji je od 12 do 14 minut. V nedeljo so po navedbah Hojsa izdali več kot 800 karantenskih odločb potnikom, ki so se v Slovenijo vrnili iz držav z rdečega seznama, kot sta Srbija ter Bosna in Hercegovina.

Nekatere namige, da bi se zamudniki karanteni izognili tako, da bi se v Slovenijo odpravili preko Madžarske ali Italije, pa je Hojs zavrnil že v nedeljo. Kot je dejal za Televizijo Slovenija, to ne bo mogoče, saj bo moral vsak ob prestopu meje pokazati dokument, od koder je prišel. "Tudi če bo prišel iz Madžarske, bo pokazal papir, kajti moramo se prepričati, da ne prihaja iz Bosne," je opomnil. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija