NA EVROVIZIJI SRBSKA PREDSTAVNICA POŽELA STOJEČE OVACIJE: Srbski mediji jezni; trdijo, da so organizatorji Konstrakto sabotirali

Svet

Na drugem polfinalu letošnjega izbora za pesem Evrovizije v Torinu se je v četrtek kot edina država iz nekdanje Jugoslavije v finale uvrstila Srbija. Srbska predstavnica Ana Đurić z umetniškim imenom Konstrakta je prejela ovacije publike, na YouTubu pa je imel njen nastop v prvih 12 urah več kot 920.000 ogledov. Kljub pozitivnim komentarjem in plezanju po stavnicah so srbski mediji organizatorje tekmovanja za pesem Evrovizije v živo na YouTubu obtožili, da so sabotirali njihovo predstavnico.

Pesem z naslovom In Corpore Sano se začne z verzom o zdravih laseh Meghan Markle, Konstrakta pa med nastopom sedi na stolu in si, obkrožena z moškimi plesalci, ves čas umiva roke.

Čeprav je srbska predstavnica s pesmijo in nastopom na vajah in generalki begala tuje medije, je navdušila gledalce. Od izvajalcev, ki so se predstavili v drugem polfinalnem večeru, je imel največ ogledov na YouTubu prav njen nastop. Da je osvojila Evropo pa dokazuje tudi šesto mesto na stavnicah. Pred drugim polfinalom je Srbiji namreč kazalo deseto mesto.

Srbi organizatorje obtožili, da so sabotirali Konstrakto

A kljub pozitivnim komentarjem in vzponu na stavnicah, so srbski mediji organizatorje, ki so Evrovizijo v živo prenašali na platformi YouTube, obtožili, da so sabotirali njihovo predstavnico. Kurir na primer piše, da je prišlo do številnih napak pri prevodu pesmi v angleščino. Ko so gledalci vklopili možnost "angleški podnapisi", so opazili nekaj napak. Prevajanje iz latinščine je bilo v redu, angleščina pa je bila, kot pišejo, na sramotni ravni.

Na primer, najbolj znan verz: "Kakšna je skrivnost zdravih las, Meghan Markle, kaj je skrivnost?", je bil preveden kot "Plenty of time", kasneje pa so se pojavili nesmiselni stavki, kot je "Time with on your ear", "Stal bom še več časa" in podobno, piše Kurir. To je gledalce zelo razjezilo, saj mnogi menijo, da bo prevod vplival na celoten vtis in s tem na uvrstitev Srbije na Evroviziji.

"YouTube je postal platforma, prek katere danes veliko ljudi spremlja tovrstna glasbena tekmovanja in taka napaka je nedopustna," pišejo. Medtem je bila pri omenjenem prenosu v živo onemogočena možnost podnapisov, zdaj pa je mogoče videti le uradne podnapise, ki so bili predvajani na televiziji.

Od izvajalcev, ki so se predstavili v prvem polfinalnem večeru, so največ, 3,2 milijona ogledov zabeležili ukrajinski predstavniki, šestčlanska hip hop skupina Kaluš Orkestra. Slednji glede na stavnice veljajo tudi za največjega favorita za zmago.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

V finalu se bo v soboto predstavilo 25 držav. Poleg Srbije še Belgija, Češka, Azerbajdžan, Poljska, Finska, Estonija, Avstralija, Švedska, Romunija, Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska ter "velikih pet", to so Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija.

Sloveniji, ki jo je letos zastopala skupina LPS (Last Pizza Slice), se s pesmijo Disko ni uspelo uvrstiti v finale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija