NA ČEŠKEM V LE ENEM DNEVU VEČ KOT 3000 NOVIH OKUŽB: Kakšno je stanje na Hrvaškem?

Svet

Na Hrvaškem so od četrtka potrdili še 234 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo šest ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Največ na novo okuženih je bilo znova v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so v 24 urah zabeležili še 75 novih primerov. Iz Češke danes znova poročajo o strmem porastu števila okužb z novim koronavirusom. Prvič od izbruha epidemije so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 3000 okužb.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite, ki so objavili podatke o minulih 24 urah, je bilo v primorsko-goranski županiji osem novih primerov. V istrski županiji niso imeli novih okužb.

V sosednji državi imajo 2100 aktivnih primerov okužbe z novim koronvirusom. V bolnišnicah zdravijo 280 ljudi, med katerimi jih 21 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev.

Po 25. februarju, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronvirusom, je bilo doslej skupno potrjenih 14.513 primerov. Okrevalo je 12.169 ljudi, zaradi covida-19 jih je umrlo 244. Doslej so testirali nekaj več kot 249.000 ljudi, od tega 6137 v preteklih 24 urah, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Nov rekord na Češkem

Iz Češke danes znova poročajo o strmem porastu števila okužb z novim koronavirusom. Prvič od izbruha epidemije so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 3000 okužb. Potrdili so jih 3130, toliko kot v celem mesecu marcu, poroča češka tiskovna agencija ČTK.

To je že tretji zaporedni dan z rekordnim številom okužb. Od začetka septembra so potrdili 19.539 okužb, od začetka epidemije pa skupno 44.155. V državi je trenutno 20.289 aktivnih okužb, večina pa ima milejše simptome, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Narašča tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, kot tudi resnejših primerov. V skladu z zadnjimi podatki od srede je v bolnišnicah 413 bolnikov, 25 več kot v torek. Od tega je 91 bolnikov v resnem stanju. Po trditvah ministrstva pa bolnišnice lahko oskrbijo veliko več bolnikov, tudi resnejših. V četrtek so umrli še štirje bolniki s covidom-19, skupno 489.

Podatki, ki jih navaja ČTK, kažejo, da je po dnevnem številu okužb na 100.000 prebivalcev Češka v Evropski uniji druga najbolj prizadeta država po Španiji. Ladislav Dusek, vodja češkega inštituta za zdravstvene statistike, je v četrtek dejal, da se okužbe več ne širijo v zaprtih skupkih in da so soočeni s tveganjem povečanega širjenja.

V okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb je vlada že zaprla bare in klube med polnočjo in 6. uro ter uvedla zaščitne maske v razredih za šolarje, starejše od 11 let. V začetku meseca je znova uvedla tudi obvezno nošenje mask v javnem prevozu in v bolnišnicah, preden je to obvezo razširila še na večino zaprtih javnih prostorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija