MOČNO DEŽEVJE PO DRŽAVI POPLAVLJALO, RAZKRIVALO IN PODIRALO: Dolgotrajni nalivi napovedani tudi za danes (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Močno deževje z lokalnimi nalivi, ki je v četrtek in ponoči zajelo vso Slovenijo, je povzročilo precej nevšečnosti. Voda je zalivala kletne prostore, gasilci so reševali vozila iz poplavljenih podvozov, sprožilo se je več zemeljskih plazov, narasli potoki in hudourniki pa so ogrožali več objektov. Dolgotrajni nalivi so napovedani tudi za danes.

Foto: Arso/Matija Klančar

Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so po doslej zbranih podatkih zabeležili 191 dogodkov po vsej državi. Aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot, od teh šest poklicnih.

Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov, avtosalonov, dvoran, gospodarskih objektov, industrijskih stavb, knjižnic, nakupovalnih prostorov, poslovnih objektov, prodajaln, gostinskih prostorov, skladišč, šol, vrtcev, lekarne in Narodne galerije.

Potok Bela pri kampu Nadiža pri Podbeli

Objavil/a Igor Baloh - parin dne Četrtek, 15. september 2022

Voda je poplavila tudi več podvozov, iz katerih so morali gasilci reševati obstala vozila. Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih več cest. Na teh lokacijah so odstranili več podrtih dreves in prekrili več streh objektov. V občini Ankaran pa se je pretrgal tudi električni kabel.

Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, ki so jih gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami.

Tik pred nevihto...????????

Objavil/a Igor Baloh - parin dne Četrtek, 15. september 2022

Udar strele je zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta v v Ljubljani. Požar je popolnoma uničil 50 kvadratnih metrov ostrešja in del kuhinje v mansardi. Zagorelo je tudi ostrešje gospodarskega poslopja v občini Kozje.

Tudi danes pogoste plohe in nevihte, reke bodo še naraščale

V večjem delu Slovenije bo zjutraj še vedno deževalo, najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 17, na Goriškem in ob morju pa okoli 20 stopinj Celzija. Čez dan bo oblačno in deževno. Predvsem na Primorskem bodo vmes tudi nevihte, nekatere lahko močnejše. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 24 stopinj. Zaradi velikih količin padavin pričakujejo tudi močnejši porast hudournikov in meteornih voda.

Po napovedih agencije se bo naraščanje rek po Sloveniji s krajšimi prekinitvami nadaljevalo še danes in v soboto. Ob predvidenih padavinah lahko predvsem na območju zgornjega Posočja, Idrijskega, Cerkljanskega, Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja poplavijo hudourniki in manjši vodotoki, so napovedali hidrologi na agenciji.

V soboto bo oblačno, deževno in hladno. V visokogorju bo snežilo. Padavine bodo do večera povsod ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

V nedeljo bo pretežno jasno s svežim in ponekod meglenim jutrom. V ponedeljek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo in povečini suho. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija