MINEVA 30 LET OD PRVE ARTROSKOPIJE V VALDOLTRI: "Lahko se primerjamo z najrazvitejšimi, Švico, Francijo, Nemčijo"

Ankaran

Te dni je minilo 30 let od prve artroskopske operacije kolena v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Opravil jo je današnji direktor bolnišnice Radoslav Marčan. Veliko prednost tovrstnih posegov predstavlja minimalna travma zdravega tkiva, v Valdoltri pa napovedujejo, da se bo nabor artroskopskih posegov razširil na številna nova medicinska področja.

Direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra Radoslav Marčan

Artroskopija se zelo pogosto uporablja pri ortopedskih operacijah, med katerimi prednjačijo posegi na kolenu in ramenu, in je minimalno invaziven kirurški poseg za diagnosticiranje in zdravljenje poškodb ter obolenj sklepov, so ob obletnici omenjene operacije navedli v bolnišnici.

Pri artroskopiji gre za tehnično zahtevnejši poseg od primerljivega klasičnega kirurškega posega, ki zahteva visoko stopnjo izurjenosti operaterja in posebno tehnološko opremljenost. Pri artroskopiji kirurg preko drobnega reza, ki meri le nekaj milimetrov, v sklep uvede optični sistem. Gre za sistem osvetlitve in leč s premerom od treh do petih milimetrov, ki so nameščene v kovinski cevko, prek katere se prenaša svetlobe iz sklepa. Na optiko je pritrjena posebna kamera, ki posname sliko iz sklepa in jo prenaša povečano na zaslon.

Artroskopija omogoča kirurgu podroben pregled vseh sklepnih struktur. Poleg reza, potrebnega za uvedbo optične naprave, naredi kirurg večinoma še enega ali več dodatnih rezov v velikosti nekaj milimetrov, prek katerih uvaja v sklep operativne inštrumente.

Veliko prednost artroskopskih posegov predstavlja minimalna travma okoliškega zdravega tkiva. Bolečina je zato po operaciji manj izrazita, hospitalizacija pa večinoma ni potrebna. Vse te prednosti izboljšujejo funkcionalne rezultate operativnega zdravljenja in zmanjšujejo tveganja zapletov. 

V Valdoltri napovedujejo, da se bo v prihodnosti nabor artroskopskih posegov zaradi njihove majhne invazivnosti in številnih prednosti razširil še na številna druga medicinska področja

Po besedah direktorja Radoslava Marčana se Ortopedska bolnišnica Valdoltra danes glede kakovosti in naprednosti izvajanja artroskopskih posegov lahko primerja z najbolj razvitimi evropskimi državami na tem področju, kot so Švica, Francija in Nemčija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  10 .03. 2019 ob  12: 39
@komunisti, ... kakšna sreča, da imamo take kot ti, sicer bi že propadli. :-) Predvidevam pa, da si stanoval v Argentini, ko smo pod Titom imeli tukaj čudoviti socializem, z zdravstvom na zelo dobrem nivoju, vse zastonj jasno, minimalne čakalne dobe brez vez, vsi streho nad glavo, nihče po parkih, šole zastonj, .... Potem pa so se začeli vračat nekateri, ko je Tito umrl, in vse je šlo počasi po zlu.
Komunisti, povsod so |  10 .03. 2019 ob  08: 09
@td -- 5 proti 1. Ja točno tako, kot razmerje cena/kvaliteta slovenskega zdravstva, na podlagi katerega slovenci plačujemo enega najdražjih socialnih zavarovanj na svetu, hvala kraji in korupciji vodstva v YU-balkaniziranemu ljubljanskem močvirju, samo to rdečuhi še niste dojeli. Seveda ne, saj vas to niti ne zanima dokler živite kot ledvičke v loju, brez nobene skrbi in odgovornosti, seveda v zameno za ★glas★ na volitvah. Dokler peščica gospodarstvenikov še dela za vaše lene omrtvičene riti.
td |  09 .03. 2019 ob  17: 53
@komunisti, povsod so, ... ti si športnik samo v igri 5 na 1, ko ti je pretiravanje s tem športom udarilo pošteno v glavo. :-)
Komunisti, povsod so |  09 .03. 2019 ob  12: 04
-15
Sem športnik, s poškodbami, bil sem na posvetu v Valdoltri nato (po pobegu od tam) na zdravljenju v tujini (ZDA in Švica). Švicarje, Francoze in Nemce so Valdotrčani gledali samo v partizanskih filmih -- Boško Buha in Vrnitev odpisanih.