MEJNIK ZA KARDIOLOGIJO: V Trstu prvič vsadili miniaturno 'umetno srce'

Trst

V tržaškem kardiokirurškem centru bolnišnice Cattinara so prvič izvedli vgradnjo miniaturnega 'umetnega srca' srčnemu bolniku. Naprava, imenovana L-VAD, lahko mehansko podpira delovanje srca oziroma levega prekata v primerih, ko je to resno ogroženo zaradi oslabljene srčne mišice. Operacija je bila opravljena pred nekaj dnevi z ugodnim izidom.

Gre za novo operacijo kardiološkega centra tržaške bolnišnice Cattinara, ki je že vrsto let mednarodni referenčni center za zdravljenje srčnega popuščanja. Miniaturizirano 'umetno srce', znano kot L-Vad, so v Trstu prvič vsadili bolniku s terminalno dilatativno kardiomiopatijo: naprava bo mehansko podpirala delovanje zaradi kardiomiopatije močno ogroženega levega prekata

Kot so zapisali, gre za  dosežek, ki izhaja iz tesnega sodelovanja oddelkov za kardiokirurgijo, ki jo vodi Enzo Mazzaro, in kardiologijo, ki jo vodi Gianfranco Sinagra. Operacija, ki je bila izvedena pred nekaj dnevi, je imela ugoden izid, postoperativni potek na oddelku za intenzivno nego srca je potekal brez zapletov in bolnik bo nadaljeval potrebno rehabilitacijo v stacionarnem oddelku.

V okviru zdravljenja kardiomiopatij, za katere je klinično značilno stanje napredovale srčno-žilne odpovedi, nova kirurška terapija zaokrožuje najsodobnejše farmakološke in interventne kardiološke obravnave, katerih cilj je mehanska podpora delovanju srca, če je to resno ogroženo.

"Terapija, ki dopolnjuje pot inovacij, ki se je začela s širitvijo minimalno invazivnih tehnik in sprejetjem mikroinvazivnih tehnik z nedavno implantacijo transkateterske proteze mitralne zaklopke, potrjuje odličnost kardiokirurgije univerzitetnega zdravstvenega podjetja Asugi, nedavno certificirane s strani Agenas-a (Nacionalne zdravstvene agencije)," so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .11. 2023 ob  19: 56
Kaj pa ko se napolne grafenovega oksida?