MACRON KRITIČEN DO ŠARČEVE ZAHTEVE PO ZAPRTJU MEJ: Tudi Merklovi se to ne zdi primeren odgovor na izzive

Svet

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes dejal, da je odločitev Slovenije o zaprtju meje z Italijo zaradi koronavirusa slaba. Kritičen je bil tudi do ukrepov Avstrije, ki je prepovedala vstop iz Italije. Povedal je še, da v Franciji trenutno še niso potrebni tako drastični ukrepi kot v Italiji.

Emmanuel Macron

"Mislim, da so to zelo slabe odločitve," je po telekonferenci z voditelji EU povedal Macron glede ukrepov, ki sta jih sprejeli Slovenija in Avstrija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premier Marjan Šarec je namreč naročil ministrstvoma za zdravje in za notranje zadeve, naj Slovenija po vzoru Avstrije zapre mejo z Italijo. Ukrep je po Šarčevih besedah posledica neupoštevanja predpisov ljudi iz Italije in je nujen, če želi Slovenija ohraniti nadzor nad razmerami. Meja ne bo hermetično zaprta, dovoljen bo tovorni promet, je pojasnil. Ukrep naj bi začel veljati čim prej.

Avstrija pa je že uvedla prepoved vstopa v državo iz Italije. Izjema so avstrijski državljani, ki se vračajo v domovino, ter osebe z zdravniškim potrdilom. Vsi Avstrijci, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo morali ob prihodu v domovino v 14-dnevno karanteno. Dovoljena bodo potovanja prek Avstrije, ob pogoju, da se ne bodo ustavili v državi.

Evropske komisije po neuradnih informacijah za zdaj ni še nobena država članica obvestila o načrtih za ponovno uvedbo nadzora na notranjih mejah zaradi novega koronavirusa.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Oblasti na Dunaju in v Ljubljani so se za takšne ukrepe odločile, potem ko je v Italiji zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa začela veljati karantena za celotno državo. Vsaj za dva tedna bodo tam zaprte vse izobraževalne ustanove. Prebivalci se lahko gibajo po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov. V Italiji, kjer se je okužilo že več kot 10.000 ljudi, umrlo pa jih je 631, so odpovedani tudi vsi športni dogodki.

Macron je zvečer na novinarski konferenci v Parizu pojasnil, da tako drastični ukrepi v Franciji trenutno še niso potrebni. Če bodo potrebni v prihodnjih dneh, pa bi jih lahko sprejela tudi Francija. "Sprejemamo ustrezne ukrepe," je poudaril. V Franciji se je sicer doslej z virusom okužilo 1784 ljudi, 33 jih je umrlo, navaja tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Po telekonferenci z voditelji EU je francoski predsednik povedal še, da so države članice unije pripravljene skupaj sprejeti ukrepe, da bi "se izognili kakršnikoli obliki finančne ali ekonomske nestabilnosti", še navaja AFP.

Angela Merkel

Nemčija mej ne bo zapirala

Nemška vlada medtem zavrača možnost, da bi država zaprla meje zaradi izbruha koronavirusa. Po današnji oceni kanclerke Angele Merkel to ni primeren odgovor na izzive, ki jih predstavlja koronavirus. Nemčija, ki že leta zasleduje politiko brez zadolževanja, pa bi lahko to politiko t. i. črne ničle tudi opustila zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo, je ocenila Merklova. "To je izredna situacija, storili bomo, kar moramo, in na srečo je Nemčija precej robustna ... na koncu bomo videli, kako je z našim proračunom," je dejala.

Tudi v Nemčiji se sicer že vrstijo nekateri preventivni ukrepi, tako so na primer v največjih mestih Berlin in Hamburg prepovedali dogodke z več kot 1000 udeleženci. V Berlinu bo prepoved veljala do velike noči, za Hamburg pa ni jasno, koliko časa bo ukrep veljal.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

V Nemčiji so doslej potrdili 1629 okužb z novim koronavirusom, trije pa so umrli. Tretjo smrtno žrtev so potrdili danes v Severnem Porenju-Vestfaliji. V tej deželi so zabeležili tudi prejšnji smrtni žrtvi in največ okuženih v kateri od nemških dežel, in sicer 687.

Kanclerka je danes še povzela napovedi znanstvenikov, da bi se lahko s koronavirusom okužilo med 60 in 70 odstotki prebivalstva.

V Bruslju ne komentirajo ukrepov na mejah Slovenije in Avstrije glede koronavirusa

V Evropski komisiji danes niso komentirali ukrepov Slovenije in Avstrije na mejah za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Vsi ukrepi morajo biti sorazmerni, usklajeni in temeljiti na znanstvenih dognanjih, so poudarili. "Posameznih ukrepov ne morem komentirati," je dejal govorec komisije Adalbert Jahnz.

Poudaril je tudi, da so ukrepi, povezani z zdravjem, v pristojnosti nacionalnih oblasti. K temu je dodal, da prav danes popoldne poteka redna tedenska usklajevalna videokonferenca mejnih organov članic, na katerem bodo preučili razmere. Šele po tem sestanku je mogoče pričakovati pregled ukrepov na mejah, ki so jih za preprečitev širjenja koronavirusa uvedle članice.

V komisiji so ob tem poudarili, da jih za zdaj nobena članica ni obvestila o uvedbi začasnega nadzora na notranjih mejah v schengnu zaradi koronavirusa.

"Ne gre za ukrepanje na podlagi schengenskega zakonika, zato obveščanje ni potrebno"

V Bruslju sicer neuradno pojasnjujejo, da v primeru Slovenije in Avstrije ne gre za ukrepanje na podlagi schengenskega zakonika, temveč za ukrepe na podlagi nacionalne zdravstvene zakonodaje, o katerih ni treba obvestiti komisije, kar sicer velja za ukrepe na podlagi schengenskega zakonika. Še enkrat so poudarili, da so zdravstveni ukrepi v pristojnosti članic.

Tudi z notranjsega ministrstva so sporočili, da predvideni ukrepi ob meji z Italijo za zajezitev širjenja novega koronavirusa ne temeljijo na schengenskem zakoniku, zato tudi obveščanje, kot je predvideno v schengenskem zakoniku, ni potrebno. Ukrep se pripravlja na nacionalni pravni podlagi, in sicer zakona o nalezljivih boleznih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istrijan |  12 .03. 2020 ob  01: 03
Človek ne more verjet koliko žagovine premorejo nekateri voditelji.

Že to, da zadostuje do 3 dni star izvid ali, da je na videz in po temperaturi sprejemljiv osebek opravičen do vstopa je idiotizem (3 dni star izvid ali "ok oseba" lahko že v naslednjih 5-ih minutah oboli in širi bolezen).
To pa, da nekdo trobi iz tuje države za ukrepe, da so nesprejemljivi ter, da so meje odprte, ker to ni pravilen odgovor na izziv...to pa je IQ gnile banane.

Francoz naj uvaža bolnike in jim pusti prosto pot po državi, nemka pa naj razume, da to ni izziv temveč je preprečitev širenja bolezni ter v določenih primerih smrti.
Ampak ja...v ozadju so itak druge igrice...

Zapret meje, ni vhoda/izhoda in to brez izjem za xx časa. Le tako se bo zajezilo in stabiliziralo stanje z minimalnimi žrtvami.
Kar se pa tiče gospodarske škode pa naj namesto cerkvi in ostalim "društvom" nakaže država denar firmam, da ne bodo zaposleni na čakanjih in ob službe.
joe jaxson |  11 .03. 2020 ob  21: 40
makaron, brigaj se za svoje francoze iz gane in tvojo power flowerko angelo in če razumeš pojem PANDEMIA pol ti bodo jasni tudi ukrepi !
Koper |  11 .03. 2020 ob  16: 56
Slovenija je majhna.Vse okužbe so uvožene.In Italijani so nedisciplinirani.Ukrep je na mestu.
Lahko bi bil še strožji.Tako se ljudje vsaj malo počutijo varne.