'LUKSUZNA' DUHOVNA OBNOVA NA JADRANU: Psihiater prijavil osebno motivatorko zaradi šarlatanstva

Svet

Hrvaški mediji so se razpisali o 'duhovni obnovi', ki jo ponuja Splitčanka, slavna hrvaška motivacijska govornica Ana Bučević. Gre za križarjenje po Jadranu, za katero je potrebno odšteti 17.000 kun (približno 2.380 evrov) po osebi. Nasvetom Bučićeve naj bi prisluhnilo veliko ljudi, zdaj pa se je znašla pod drobnogledom zaradi obtožb šarlatanstva, saj jo je eden od hrvaških psihiatrov prijavil Ministrstvu za zdravje.

Hrvaški mediji so se obregnili ob ponudbo Bučićeve na križarjenju. Kot je zapisala na svoji spletni strani, je njen cilj slušateljem 'zagotoviti jasnost pri kreiranju lastnega življenja ob edinstvenem združevanju z naravo, počitkom, čudovitimi destinacijami, izobraževanjem, sprostitvijo in novimi prijateljstvi, ki bodo za zmeraj ostala v spominu'.

Po poročanju portala Index, je policija prejela prijavo zdravstvenega ministrstva zoper Bučićevo, 'samooklicano motivacijsko govornico', in sprožila preiskavo. Ministrstvo za zdravje jo je potem, ko je psihiater Herman Vukušić napisal odprto pismo, prijavilo zaradi šarlatanstva.

'Bučićeva je po poklicu profesorica kineziologije, ki po svojih lastnih besedah že več let dviga zavest o delovanju zakona privlačnosti na življenje posameznika ter opominja ljudi na njihovo sposobnost kreiranja lastnega življenja', je zapisal psihiater v pismu Ministrstvu za zdravje.

"Krivda za izostanek spremembe in izboljšanja se pripisuje osebi sami z obtožbo, da se ni dovolj potrudila. Zmanjšuje se resnost njenih težav in verjetnost, da se oseba obrne po pomoč h strokovnjakom, ki ji lahko pomagajo. Kolikor se morda sliši zapeljivo, da se depresija lahko zdravi le z samoprepričanjem, pravilnimi vibracijami, pozitivnimi stavki, posledično izogibanjem obisku psihiatra ali psihologa, na žalost to ni učinkovito, dolgoročno pa celo škodljivo," je povedala za portal Anita Lauri Korajlija, predstojnica Katedre za klinično in zdravstveno psihologijo na Filozofski fakulteti.

Bučićeva se brani, da ni šarlatanka. "Pri svojem delu nikoli nisem nobenemu slušatelju dala kakršnegakoli medicinskega nasveta, temveč nasprotno. Glede na to, da se absolutno zavedam moči lastnih prepričanj, slušateljem priporočam, da z močjo svojega prepričanja spodbujajo delovanje zdravil, ki jih jemljejo, ali metod zdravljenj, ki se jih poslužujejo. Nikoli nisem pri svojem delu naletela na niti en primer, ki bi mu škodovalo ozaveščanje o moči misli, prepričanj, vibracij in sposobnosti našega telesa kot neverjetnega energetskega sistema, da z močjo vere, prepričanja, misli in čustev pomaga samo sebi pri ozdravitvi. Rada bi spomnila, da obstajajo številni znanstveni dokazi in priznane raziskave o tem, kaj vse smo sposobni narediti z močjo uma in lastne vibracije," je zapisala Bučićeva.

Njene metode očitno ne ubijajo, so zapisali na portalu, zagotovo pa niso znanstveno utemeljene, temveč naj bi šlo za 'new age izmišljotine, pobrane iz ameriške literature za samopomoč'. Na primer, v enem od svojih videov, Bučićeva poskuša pojasniti, na kakšen način lahko človek s svojimi željami vpliva na resničnost. Bučićeva trdi, da obstajata dve resničnosti, fizična in vibracijska, predava in piše o čustveni inteligenci ter samozavesti. Njen bivši soprog jo je javno obtožil finančnih prevar, potem ko ga je prosila, naj podpiše dokument, da si ne bosta delila prihodkov, čeprav naj bi ji do uspeha pomagal prav on.

Diplomirala je na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Splitu, leta 2009 se je usmerila v vzgojo in čustveno inteligenco otrok, leta 2012 pa je začela delati kot motivatorka za osebno rast. Nastopila je tudi že v Sloveniji, kjer je občinstvu delila zakonske in finančne nasvete. Znana je po sloganu: Bodite to, kar želite postati.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija