LUKA KOPER PRESEGLA NAČRTE IN ZVIŠALA PRIHODKE: Čisti dobiček se je okrepil za 15 odstotkov

Koper

Skupina Luka Koper je v prvem četrtletju zabeležila 57,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju. Čisti dobiček se je okrepil za 15 odstotkov na 8,6 milijona evrov in je bil za 80 odstotkov višji od načrtov, izhaja iz nerevidiranega četrtletnega poslovnega poročila Luke.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je na ravni skupine znašal 9,8 milijona evrov, kar je za 15 odstotkov več kot v prvem lanskem obdobju. Na višji poslovni izid iz poslovanja so glede na lani vplivali višji čisti prihodki od prodaje, predvsem iz naslova višjega pretovora zabojnikov.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) skupine je znašal 17,1 milijona evrov, kar je 10 odstotkov več kot v preteklem letu.

Kot so ob objavi nerevidiranega poslovnega poročila za prvo četrtletje na spletnih straneh Ljubljanske borze zapisali v Luki Koper, so rezultati po skoraj vseh kazalnikih presegli načrtovane vrednosti. Čisti prihodki od prodaje so bili sedem odstotkov višji od načrtovanih, prihodki od prodaje iz naslova tržne dejavnosti, ki so dosegli 55,5 milijona evrov, pa devet odstotkov nad načrti.

Znanitelj dobrih poslovnih rezultatov prvega trimesečja je bil marčni mesečni rekord v pretovoru zabojnikov, so izpostavili. Čeprav se na določenih segmentih poslovanja še vedno poznajo posledice pandemije, so finančni rezultati skupine, glede na lansko obdobje in glede na letošnji načrt, zelo dobri oziroma v porastu, so dodali.

V družbi so izjemno zadovoljni z rezultati pretovora na kontejnerskem terminalu, saj so v enotah TEU zabeležili 12-odstotno rast v primerjavi z lanskim obdobjem, in to kljub "kaotičnim" razmeram na globalni ravni, saj se panoga še vedno sooča z nerednimi ladijskimi prevozi zabojnikov, pomanjkanjem praznih zabojnikov in posledicami enotedenskega zaprtja Sueškega prekopa marca zaradi nasedle ladje.

Zabojniki so tudi najbolj vplivali na skupni pretovor v pristanišču, ki je v prvih treh mesecih znašal dobrih petih milijonov ton, kar predstavlja štiri odstotke manj kot lani. Največji upad v Luki beležijo pri tekočih tovorih, predvsem na področju letalskega goriva, saj je pandemija najbolj prizadela letalski promet, ter zaradi trenda dekarbonizacije pri razsutih tovorih, so dodali.

Lanskoletni upad pretovora vozil, ki se je sicer že v drugi polovici leta postopno vračal v normalne tire, je bil v prvih treh mesecih letošnjega leta za štiri odstotke višji kot v enakem obdobju lani oziroma v enakem obseg kot v prvem četrtletju leta 2019.

K nadaljnji rasti pretovora vozil bodo, kot so prepričani v Luki Koper, pripomogle nove pridobitve, in sicer nova garažna hiša, ki so jo predali namenu pred dnevi in nov privez za ro-ro ladje, ki smo ga pridobili sredi lanskega leta.

Tudi sicer se naložbeni cikel približuje vrhuncu, so še poudarili. V prvih treh mesecih leta so v nepremičnine in opremo vložili dobrih 18 milijonov evrov, kar vključuje tudi nov, že tretji kamionski vhod v pristanišče in nov bencinski servis.

V prihodnjih tednih bodo namenu predali tudi podaljšano operativno obalo kontejnerskega terminala, kar predstavlja prvo fazo podaljšanja prvega pomola za 100 metrov. "Gre za najpomembnejši investicijo, tako s finančnega kot strateškega vidika, ki bo zagotovila pogoje za nadaljnjo rast kontejnerskega prometa," so poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  29 .05. 2021 ob  13: 37
Kaj tako slabe plače imate v Luki?
damian |  29 .05. 2021 ob  11: 20
-8
seveda so zvisali dividende...... mi pa ki tam delamo, 12 ur ponoci ,dnevu, ....place v k..... lp Damian