Letošnje oljčno olje nežnejše in manj grenko

Slovenija

Mila zima, vlažno poleteje, oljčna muha. Vse to je letos prizadelo letino oljk in posledično oljčnega olja, ne le v slovenski Istri, temveč tudi drugod. A če je bilo na začetku obdobja stiskanja oljk slutiti, da bo letošnje oljčno olje slabše kakovosti, so v zadnjih rundah stinsli oljke tudi tisti, ki so kakovost uspeli zadržati.

"Ekološko je ob takih vremenskih pogojih skoraj nemogoče zadržati kakovost," je za Regional pojasnila Milena Bučar Miklavčič, vodja Laboratorija za preizkušanje oljčnega olja pri Univerzi na Primorskem. Da je letošnja oljčna letina zelo količinsko zelo slaba, proizvodnja znaša 20 do 30 odstotkov tega, kar bi sicer moralo biti, ni skrivnost, kakovost pa ni tako slaba, kot je bilo sprva pričakovati. Najprej so namreč v torklje svoje oljke pripeljali ekološki pridelovalci, ki so pridelek želeli pobrati čim prej, a je šlo predvsem za poškodovane plodove. "V zadnji rundi pa tisti, ki so kakovost uspeli zadržati," je razložila Miklavčičeva. Če so bili plodovi poškodovani prej, so se v luknjicah oljk nabrale bakterije in tudi plesen, kar pa se pozna na vonju samega olja.

Milena Miklavčič Bučar, vodja Laboratorija za preizkušanje oljčnega olja; fotografija: Slovenske novice

Za letošnje oljčno olje je sicer značilno, da ima v osnovi višjo kislost, olja pa so nežnejša, manj grenka, nekatera so rahlo pikantna. Kot pričakuje Miklavčičeva, se cene letos olj ne bodo bistveno spremenile, mogoče le dvignile za kak evro, kar je sicer malo verjetno. Cene namreč oblikujejo posamezniki, ne sama letina, pri tem pa ne gre prezreti, da se kupna moč znižuje, stroški proizvodnje pa ostajajo visoki.

Ob nakupu premišljeno

Pri nakupu oljčnega olja v trgovini moramo biti še posebej pozorni na datum na steklenici, pomemben je torej letnik pridelave. Kot opozarja Miklavčičeva, ekološko pridelano olje ni nujno najbolj kakovostno, zato je koristno, če se potrošniki sami navadimo uporabljati svoje organe za pokušino. "Olje mora dišati, grenčine in pikantnosti pa ne smemo zamenjati z žarkostjo," opozarja Miklavčičeva in dodaja, da za zelo nizko ceno težko dobimo kakovostno oljčno olje.

Deli novico:

Potrošnik |  16 .12. 2014 ob  11: 45
Letos ni dobrega domaćega oljčnega olja in pika.
satir |  15 .12. 2014 ob  13: 05
eh takih Duiljotov se ne manjka... anka čelestina je zmerom prodajala domače limone
Duiljo |  10 .12. 2014 ob  19: 42
Duiljo se je hualu, da ma letos obilno ino puno kualitetno uolje. Da ki meu velikih težau z muho. Taku naj bi meu kualitetno uolje.
Je pa zanimivo, da si je zadnji bot en mulo, ki je brbljau zemljo za njegovo barako, skoraj na latino od Monini olio grani semi od 5 litrou, skoraj odrezau prst. Ku su poiskali malo bolj podrobno, su za njegovo korono, odkrili ceu arsenal teh latin...Duioljo je ratau rdeč in reku da nezna NEĆ!
@cojoni |  10 .12. 2014 ob  15: 57
-2
če ne veš je bilo letos izjemoma dovoljeno enkrat špricati proti muhi z škropivom ki je dovoljeno povsod razen pri nas.
IZOLA |  10 .12. 2014 ob  10: 59
EKOLOŠKO OLJE ....MADE IN ITALY.
Cojoni |  10 .12. 2014 ob  10: 22
Vsi tisti, ki trdijo, da imajo ekološko oljčno olje v stilu, da ni špricano ob letošnjih razmerah (vlaga), so lažnivci na kvadrat ! Je pa možno, da ga niso nekateri špricali, zato pa imajo oljčno olje z črvnim sokom. Praktično je nemogoče ob taki vlagi zadržat plodove na drevesu, saj so zgnili še pred bero.
seveda |  10 .12. 2014 ob  08: 15
je več MESA notri, od muhe, v OLIVNEM olju