LASTNIKI PLOVIL IN NEPREMIČNIN NA HRVAŠKEM NA USTAVNO SODIŠČE: Zahtevajo svobodno uporabo svoje lastnine

Slovenija

V civilno iniciativo zbrani slovenski lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem so najprej začeli z zbiranjem podpisov za spletno peticijo Odprite nam meje. Odvetnik Matjaž Šaloven pa je danes na ustavno sodišče vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oz. zakonitosti, s katero izpodbija odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19. Z njo zastopa tudi interese civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje.

Po njihovi oceni odlok namreč neustavno in nezakonito posega v pravice do svobode gibanja, zasebne lastnine ter do uživanja in izvrševanja lastnine, so sporočili iz civilne iniciative.

Šaloven, ki zahtevo za presojo ustavnosti vlaga v lastnem imenu, z njo zastopa tudi interese in zahteve civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem. "Pobudi namreč prilaga več kot 3500 podpisov naše spletne peticije, v kateri zahtevamo svoboden dostop in uporabo naših nepremičnin in plovil na Hrvaškem tudi v času epidemije," so zapisali.

V peticiji so med drugim izpostavili, da je minilo že leto dni od tega, ko so jim oblasti obeh držav na različne načine omejile dostop do lastnine na Hrvaškem, izjema je bila med 15. majem in 24. avgustom lani.

Poudarjajo, da lastniki nepremičnin niso v isti kategoriji kot turisti. Pojasnjujejo, da imajo poleg pravic tudi dolžnosti, kot so vzdrževanje nepremičnin, plačevanje davkov, prispevkov in nadomestil za svoje premoženje v drugi državi. Zavračajo pogojevanje prestopa meje z dokazili, kot so testi PCR ali napotitev v karanteno zaradi pandemije covida-19.

Po njihovi oceni je pobuda nedvomno podana v širšem javnem interesu, saj izpodbijani odlok po njihovih navedbah posega v pravice več 10.000 slovenskih državljanov, lastnikov nepremičnin ali premičnin na Hrvaškem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  30 .03. 2021 ob  12: 38
-1
Poskusite malo biciklirat.
Kupovanje nepremičnin (ali pranja umazanega ukradenega denarja) se ne bo splačalo. Začnite prodajati.
Zakaj pa niste raje kupovali v Turčiji ali Grčiji?
Biciklirajte..........
Silvana63 |  30 .03. 2021 ob  11: 14
To bi potem moralo veljat za vse lastnike nepremičnin v vseh državah, Italija, BiH, Srbija,....
Obala1 |  30 .03. 2021 ob  10: 54
-6
Koncno, da se je nekdo tega spomnil...kapa dol....mislim, da bi tem omejevanju morali narediti konca a ne, da nas pogojujejo z karanteno ali testi ...norci