KS ŠKOFIJE, DEKANI IN ČRNI KAL Z VRSTO VPRAŠANJ IN PREDLOGOV GLEDE DRUGEGA TIRA: Zahtevajo tudi odškodnino

Koper

Krajevne skupnosti (KS) Škofije, Dekani in Črni Kal so organizirale javni dopisni zbor krajanov v zvezi z dosedanjimi pripravami na gradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper. Predstavili so pripombe in vprašanja krajanov, svoje predloge in izrazili zahtevo po odškodnini.

V Civilni iniciativi za spremljanje drugega tira v KS Črni Kal in v Civilni iniciativi Katinara poudarjajo, da so za razvoj kraja in izboljšanje kvalitete življenja, a da v tem, kar se počne, ne vidijo ne prvega in ne drugega, "temveč zadolženost vsakega Slovenca za najmanj 2500 evrov na račun drugega tira in uničevanja okolja". Mnenja so, da drugega tira, kot je predviden, ne potrebujemo.

Na družbo 2TDK in ministrstvo za infrastukturo so zato naslovili vrsto vprašanj, od tega, kakšen je status zgrajenih dostopnih cest, kdaj bodo odpeljali odpadni material, do tega, kje so vsi monitoringi. Imajo pa tudi posebno vprašanje za Mestno občino Koper, kateri je CI Katinara junija 2019 poslala dopis o težavah v zvezi z gradnjo omenjenega železniškega tira. Kot so pojasnili v civilni iniciativi, jim je bilo lanskega septembra, ko so imeli sestanek na občini, obljubljeno, da bodo odgovore na vprašanja dobili v roku treh mesecev, a jih še vedno čakajo.

Glede na izkušnje predlagajo namestitev merilnih naprav za hrup in onesnaževanje zraka s prašnimi delci, predstavitev deponije Bekovec, da se plato Bekovec po ureditvi zasadi z drevesi, ureditev kanalizacijskega in vodovodnega omrežja za vasi Spodnji in Zgornji Črni Kal s čistilno napravo v kraju Bekovec, popravilo cest na območju vasi Katinara, ukrepe za izboljšanje kakovosti degradiranega okolja ter ustrezno rento v času obratovanja drugega tira.

Ob tem pa zahtevajo še ustrezno odškodnino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .11. 2020 ob  08: 20
edino pravilno, tudi KS in tam živeči naj kaj dobijo !!!!