KOPRSKI POLICISTI SVARIJO, NE POSTANITE ŽRTEV VLOMILCEV: To je najbolj nujno, kar morate narediti

Kronika

Na območju Policijske uprave (PU) Koper se jeseni, ko se krajšajo dnevi, praviloma poveča število vlomov v stanovanja hiše. Najpogosteje so vlomilci na delu popoldne in zvečer, ko so ljudje zdoma. Vlomijo skozi okna ali vrata, ukradejo pa predvsem denar in nakit, pa tudi stavbno pohištvo in opremo za gradnjo.

Zadnja leta je število vlomov padalo, letos pa je ponovno v porastu. Povprečno smo v Sloveniji v zadnjih letih zabeležili od 2.000 do 2.500 vlomov v objekte, največkrat hiše. Oškodovancem je nastalo med 5 in 6 milijonov evrov škode.

Na območju koprske policijske uprave je bilo v zadnjih letih zabeleženih med 100 in 150 vlomov, najpogosteje v hiše, od tega več kot polovica na območju Policijske postaje (PP) Koper. Sledijo PP Postojna, PP Sežana in PP Piran.

Storilci so praviloma mlajši moški, stari med 24 in 34 let, pa vse do 54 let. Žrtve so največkrat starejši ljudje, starejši od 64 let.

Najpogosteje vlomijo tako, da zlomijo vložke cilindričnih ključavnic, vlomijo na vzvod ali s silo telesa. V nekaterih primerih razbijejo steklo, predvsem pa izkoristijo neprevidnost lastnikov, kot so na vidnem mestu puščeni ključi, dostopna lestev in podobno.

Storilci opazujejo objekte in iščejo, kjer so odprta ali priprta okna, tudi balkonska vrata v prvem ali drugem nadstropju stavbe, potem pa splezajo do tam. Posebej pozorni so, če je nekdo pustil sporočilo o svoji odsotnosti na telefonski tajnici. Če je pustil na vratih nalepljen listek, da ga ni doma. Če je poln poštni nabiralnik, če so spuščene rolete in podobno. Tarče vlomov so največkrat hiše v vaseh in okolici večjih mest ter stanovanja v mestih.

Preventivni nasveti

Prva skrb storilca je, da v čim krajšem času pride do plena in pri tem ostane neopazen. Izbral bo hišo ali stanovanje, kjer bo imel za vlom najmanj ovir in bo tveganje, da bi ga odkrili, najmanjše. Posebej vabljiva so odprta okna ali vrata, zraven pa je orodje, s katerim si lahko pomaga – zaboji, lestev, vrtnarsko orodje, visoke ograje, zapuščene žive meje. Zato je pomembno pri storilcu ustvariti vtis, da je nekdo doma in da primerno zavarujemo objekt z vgradnjo rešetk na oknih, kakovostnih ključavnic …

Najboljša kombinacija zavarovanja našega imetja je kombinacija mehanskega-tehničnega varovanja ter pomoč sosedov, prijateljev, znancev. Z ustreznim mehanskim varovanjem bomo močno zmanjšali možnost, da vstopijo nepovabljeni gosti, če pa že bodo, bomo o tem takoj obveščeni (javljalniki gibanja, alarmi, videonadzor).

V prvi vrsti pa lahko največ naredijo sosedje, prijatelji, sorodniki ali druge osebe, ki jim zaupate. Pomembno je vzpostaviti videz oz. občutek, da je nekdo v hiši ali stanovanju, zato te osebe prosite, da pri vas doma redno praznijo poštni nabiralnik, večkrat parkirajo na vašem dvorišču, pokosijo travo, pustijo svoj avtomobil na vašem parkirnem prostoru, spreminjajo lego rolet, občasno sušijo perilo ...

Poskrbite, da so predmeti, ki bi jih lahko storilec uporabil, pospravljeni in težko dosegljivi (lestve, orodje). Ključev ne puščajte na 'skritih mestih', kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože. Lahko pustimo prižgano luč tudi, ko nas ni doma. Ne puščajte sporočil, da "ste na počitnicah" na telefonskih tajnicah in ne objavljate tega na socialnih omrežjih. Izklopite domači telefon (večkratno zvonjenje telefona v prazno bi lahko opozorilo morebitnega storilca, da je objekt ali prostor prazen).

Zasaditev rastlin z bodicami je za vlomilca lahko nepričakovana ovira

Zapirajte vsa okna in zaklepajte vsa vrata, tudi na pomožnih objektih. Ob menjavah oken in vrat je pametno izbrati kvalitetnejša protivlomna, z rešetkami na oknih v pritličnih prostorih.

Pod okna posadite vrtnice ali druge rastline z bodicami, ki bodo za storilca nepričakovana ovira. Skrbite za urejeno okolico (previsoko grmičevje, na primer, je za storilca idealno skrivališče, zato je priporočljivo, da grmičevje ni višje od enega metra, ograja pa ne višja kot 1,5 metra, saj vam pomoč sosedov sicer ne bo koristila).

Pazite, da so ključavnice brezhibne in zaščitene, po potrebi to zaščito tudi nadgradite. To velja za vse vrste objektov, še posebej priporočamo to lastnikom stanovanj, saj je običajno dovolj, če primerno zavarujete vhodna vrata (varnostni ščiti na zunanjih delih cilindrične ključavnice, prečna zapora ...).

Priporočljivo je, da se nadgradi tudi varovanje oken, balkonskih vrat (z dodatnimi ključavnicami, s podstavitvijo zagozd, tudi če so tovarniško protivlomna). V specializiranih trgovinah se danes najde veliko pripomočkov za dodatno varovanje. Le malo storilcev se odloči za razbijanje stekla, ker lahko s tem povzročijo nepotreben hrup.

Skrbite za dobro delovanje senzorjev za zunanjo razsvetljavo, poleg tega naj bodo nameščeni na čim bolj nedosegljivem mestu (med pripravo na vlom jih lahko storilec namreč onesposobi). Svetujejo vgradnjo alarmno varnostnih naprav, senzorskih luči in video nadzornih kamer. Če imate vgrajen alarmni sistem, zunanjo ali notranjo sireno, o tem obvestite sosede, ki naj bodo tudi seznanjeni o kontaktni osebi za izključitev sirene v primeru sprožitve.

Vrednejše predmete shranite v hišne sefe ali blagajne, še boljše pa je, da jih med svojo odsotnostjo shranite v trezorje podjetij, ki opravljajo to dejavnost. Če so predmeti shranjeni doma, v hišnih blagajnah ali trezorjih, naj bodo ti usidrani pravilno, da jih je nemogoče odnesti.

Označite vrednejše in tehnične predmete, zapišite si serijske številke. Označba je lahko na vidnem ali skritem mestu. Nakit in umetniška dela fotografirajte. Te označbe so pomembne, da lahko pri zasegu ali najdbi ukradenega predmeta lažje ugotovijo, kdo je lastnik.

Ko sicer ostanete doma, zlasti to velja za starejše osebe in otroke, zaklepajte vrata, ne odpirajte vrat neznancem, varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še posebej, ko ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Ne spoprijemajte se z vlomilcem, če ga zalotite

Če v avtomobilu, stanovanju ali hiši zalotite nepovabljenega gosta, se z njim ne spuščajte v fizično obračunavanje. Zapomnite si čim več njegovih osebnih značilnosti (npr. barva las, poteze obraza, način hoje, posebna znamenja na telesu, smer pobega, njegovo vozilo). Opazujte, kje se je gibal in kaj je prijemal ter do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen (tako v objektu kot zunaj), da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju z njim se ne izpostavljajte, zlasti če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več –  pomembnejša naj bo vaša lastna varnost.

Če kljub vsemu postanete oškodovanec oz. žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Vse  pomembne podatke o kaznivih dejanjih in storilcih pa lahko sporočite tudi na anonimni telefon 080 1200.

Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe, ki ne sodijo v domače okolje in o tem obvestite policijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija