KOPRSKI MESTNI PARK V TUJINI IZ NAGRADE V NAGRADO: Izpostavljen na Art Daily z dosegom 14 milijonov bralcev

Koper

Mestni park v Kopru, ki je nastal še v času županovanja Borisa Popoviča, v arhitekturnih krogih dosega prestižen ugled. Italijanska arhitekturna revija The Plan mu je že lani, še preden je bil narejen, podelila nagrado v podkategoriji Prihodnost, snovalci projekta, 12 arhitektov biroja Enota, pa so v sekciji Krajinske arhitekture prejeli še mednarodno nagrado The plan of world, ki jo prav tako podeljuje omenjena revija. Park je kot arhitekturni dosežek izpostavila tudi mednarodna arhitekturna platforma Art Daily, ki jo bere 14 milijonov uporabnikov.

Mestni park ob Semedelski promenadi v Kopru so namenu predali lani novembra, ko so slovesno odprli tudi nov pokrit olimpijski bazen in športni park z rekreacijskimi površinami. Takrat je Kopru županoval še Boris Popovič, ki nam je povedal, da je park dobil že več nagrad"vendar o tem ni želel nihče govoriti". "Je eden pomembnejših parkov. Ko sem podobnega videl v tujini, me je fasciniral, zato sem ga tudi pripeljal v Koper," je pojasnil svojo odločitev. Kot pravi, je takrat poslušal arhitekte, da se naredi nekaj posebnega, prostor, kjer se bodo ljudje z veseljem srečevali in kjer se bodo odvijali dogodki. "Tudi ptički so bili del študije parka v sklopu tega projekta, arhitekti so imeli nekoga, ki se z zadevo ukvarja strokovno in je doktoriral na tem področju. Namreč, zaradi ptičjega petja se manj sliši hrup avtomobilov, človek se bolj sprosti. In to je pomembno, sprostitev," dodaja Popovič.

Kot je za TV Koper povedal eden od snovalcev projekta, arhitekt Milan Tomac, pa so bile na mestu, kjer sedaj stoji park, nekoč soline in glavna dostopna pot do starega mesta, ki je bilo še na otoku. "To je bilo do sedaj degradirano zemljišče, izvedeno kot protipoplavni naspi, ki varuje celo nasuto površino, nizki del Kopra in se je prepoznalo kot neka točka, ki bi lahko učinkovito povezala ta dva dela mesta," je pojasnil še eno zanimivost koprskega mestnega parka.

Arhitekturnemu biroju Enota je ugledna italijanska arhitekturna revija The Plan za zasnovo parka podelila mednarodno nagrado The plan of world v sekciji Krajinske arhitekture. A to ni edina nagrada snovalcev tega projekta, arhitekturni biro Enota Projektiranje iz Ljubljane je namreč nagrado prejel tudi za projekt Skorba pri Ptuju in hotelom Plesnik, medtem ko je njihov projekt zdravilišče Zlatibor prejelo častno omembo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  05 .07. 2019 ob  06: 31
Ideja odlična (seveda, iz tujine) samo izvedba je bila malo bolj kilava glede na teren. Sicer pa pričakujem več dreves, da bo to res negovana površina z drevjem.
 |  04 .07. 2019 ob  16: 08
11
Park je zelo lep!!!
Samo da bi se novo vodstvo dovolilo da park se zvecer sveti v vsej svoji lepoti bi bilo prekrasno. Kajti osvetljava fontane ter ostalih vodnih elementov je ugasnjena...ter osvetljava drevoreda ob parku tudi je ugasnjena...