KOPRČANI, DELIJO SE NEPOVRATNA SREDSTVA ZA ZMANJŠANJE VPLIVOV PRISTANIŠČA: Kdo jih lahko dobi?

Koper

Prebivalci širšega mestnega jedra Kopra lahko znova kandidirajo za pridobitev nepovratnih sredstev za izvedbo ukrepov za zmanjšanje vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti. Rok za prijavo za ukrepe, ki se bodo izvajali oz. jih bo mestna občina sofinancirala letos, se bo iztekel 8. junija.

Mestna občina Koper je za ta namen sicer predvidela nekaj več kot 400.000 evrov, ki jih bo na podlagi dvoletnega razpisa upravičencem razdelila v letošnjem in prihodnjem letu, so sporočili z mestne občine.

Gre za sredstva, ki jih Luka Koper na podlagi dogovora z občino letno namenja za izvajanje omilitvenih ukrepov. Na razpis se lahko prijavijo vsi, ki bodo izpolnjevali razpisne pogoje in omilitvene ukrepe izpeljali v letu 2021 oz. 2022, za pridobitev sredstev pa lahko kandidirajo tudi tisti, ki so ukrepe v obdobju od 19. februarja 2020 dalje že izpeljali, vendar za to niso prejeli finančne pomoči.

Do sredstev so tudi letos upravičeni lastniki oz. solastniki stanovanjskih stavb znotraj treh vplivnih območij. Najožje območje obsega pas od pristanišča do Cankarjeve in Kidričeve ulice, ožje območje pas do ceste Zore Perello Godina in Ferrarske ulice, medtem ko se pas širšega vplivnega območja zaključi vzporedno s hitro cesto Koper-Izola. Na razpisu lahko kandidirajo tudi etažni lastniki večstanovanjske stavbe, ki v tem primeru oddajo skupno prijavo.

Višina nepovratnih sredstev, ki jih lahko pridobi upravičenec, znaša najmanj 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Izjema so socialno šibki občani, ki bodo upravičeni do finančne spodbude v obsegu 100 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, vendar ta ne sme presegati najvišje določene vrednosti sredstev glede na površino stavbe oz. dela stavbe. Najvišji znesek sofinanciranja znaša 17.000 evrov, in sicer za stavbe oz. dele stavb, ki so večje od 91 kvadratnih metrov.

Sredstva so namenska in bodo dodeljena za tiste naložbe, ki v največji meri odpravljajo oz. zmanjšujejo vplive pristaniške dejavnosti na okolje in zdravje ljudi ter kulturno dediščino. Mednje sodijo zamenjava oz. obnova stavbnega pohištva, izvedba fasadnega ometa, izolacija strešne ali podstrešne konstrukcije, vgradnja sistemov prečiščevanja in prezračevanja zraka ter namestitev klimatske naprave.

Drugi prijavni rok za ukrepe, ki se bodo izvajali oz. sofinancirali v letu 2022, je 18. januar 2022. Pravočasno oddane in popolne vloge prijaviteljev, ki v prvem roku sredstev ne bodo prejeli, bo komisija znova obravnavala v drugem prijavnem roku. Vlog jim ne bo treba ponovno pošiljati, so še navedli na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  16 .05. 2021 ob  19: 10
Potegniti bi bilo treba elektro vode z dovolj velikim presekom s katerimi bi lahko z elektriko napajali vse ladje na kopenskem vezu...ne pa, da ladje koristijo lastne agregate za pridobivanje električne energije na vezih. Neki dan je v neposredni bližini tako dajalo po nafti, da si imel občutek kot, da si sredi ogromne rafinerije nafte....