KOMUNALA IZOLA ODPIRA CENTER UPORABNIH PREDMETOV: V njem bodo brezplačno na voljo odsluženi izdelki (FOTO)

Izola

Poleg obstoječega Centra uporabnih predmetov (CUP) pri izolskem zbirnem centru bo javno podjetje Komunala Izola spomladi prihodnje leto v samem mestnem jedru odprla še drugo enoto centra. Ta bo poleg zbiranja in sortiranja odsluženih predmetov služil tudi kot odprti generator okoljske zavesti, izmenjevalno središče ter učni center za predelavo odpadkov.

Od leve proti desni: Jerneja Tratnik Lacovich, Sandra Marinčić Loboda, Alen Radojkovič, Denis Bele

Poleg obstoječega Centra uporabnih predmetov pri izolskem zbirnem centru bodo spomladi prihodnje leto v samem mestnem jedru odprli še drugo enoto centra. Ta bo poleg zbiranja in sortiranja odsluženih predmetov služila tudi kot odprti generator okoljske zavesti, izmenjevalno središče ter učni center za predelavo odpadkov. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor Komunale Izola Denis Bele, so izbrali prostor, ki je kar nekaj let zapostavljen in bo z novo vsebino dobil nov izraz.

Na obstoječi lokaciji Centra uporabnih predmetov lahko občani brezplačno prevzamejo izdelke, zbrane z akcijo Skupaj napolnimo CUP, so sporočili iz javnega podjetja Komunala Izola, kjer so danes v bodočih prostorih nove enote CUP predstavili projekt prenosa dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način, katerega rezultat je prav zagotovitev dodatnih prostorov centra. Projekt sofinancirata ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter evropski sklad za regionalni razvoj.

Bele: "Zavest med občani se dviguje"

Občina Izola je sicer že večkrat prejela nagrado za najbolje urejeno in čisto slovensko turistično mesto, kar je tudi plod prizadevanj izolske komunale. Bele je spomnil, da si je Komunala Izola na področju ravnanja z odpadki iz leta v leto zastavljala ambicioznejše cilje, temu pa so sledili vedno bolj vzpodbudni rezultati. "Zagotovo nam je šlo na roko tudi to, da se zavest v okolju in med občani dviguje, vendar je bil tudi naš doprinos opazen," je dodal.

"Ob dnevu, ko je tudi Slovenijo preplavila potrošniška mrzlica, prežeta s popusti ameriškega črnega petka, je toliko bolj pomembno združiti moči in položiti temelje za preprečevanje nastajanja odpadkov. Preprečevanje je namreč na samem vrhu lestvice prioritet na področju ravnanja z odpadki," poudarjajo na izolski komunali.

Pri projektu sodeluje tudi Okolje Piran

Pri projektu s prenosom dobrih praks na področju zelenih tehnologij in osveščevalnih dejavnosti sodeluje tudi komunalno podjetje Okolje Piran."Z veseljem smo pristopili k (temu) projektu, saj vsi skupaj lahko dosežemo več kot samo eden," je povedal direktor Okolja Piran Alen Radojkovič, ki ocenjuje, da sta si obe občini, izolska in piranska, pravzaprav zelo podobni. "Smo ob morju, imamo stranjeni mestni jedri, imamo težave z dostopom in pobiranjem odpadkov v samem mestnem jedru in veliko turistov, kar nas na nek način povezuje. Naše poslanstvo je podobno izolskemu, soustvarjamo pogoje za zdravo življenje v zdravem okolju," je dejal.

Inovativno reševanje okoljske problematike tudi priložnost za nova delovna mesta

Partnerstvo se dodatno širi na panogi turizma in podjetništva. V sodelovanju s turistično agencijo IstraTerra bodo tako razvili ekološko obarvani turistični produkt za zaledje slovenske Istre, v sodelovanju s podjetjem Laky sortiranje pa bodo v občini Izola namestili štiri dodatne zabojnike za zbiranje odsluženega tekstila. Kot so še navedli na Komunali Izola, inovativne povezave in medsektorsko partnersko sodelovanje, ki temelji na zelenih načelih, spodbujajo kakovostne rešitve okoljski problematiki, ustvarjajo izzive za revitalizacijo naravne in kulturne dediščine ter tudi priložnosti za nova delovna mesta.

Deli novico: