KOMISARKA EU MARIYA GABRIEL: "UP in InnoRenewCoE sta primera dobre prakse na področju inovacij in zelenega prehoda" (FOTO)

Koper

Univerza na Primorskem je vzporedno s Tednom UP, v katerem so obeležili 20 let obstoja, organizirala tudi ONI 2.0 konferenco, s katero so dokazali, da so nikoli kot doslej zares odprti novim inovacijam, združevanju in napredku visokošolskih institucij v Evropi. 

Na dogodku, ki se je večinoma odvijal v stavbi InnoRenew CoE v Izoli, je sodelovali 22 univerz vključenih v mrežo Evropskih inovativnih visokošolskih institucij (ENIHEI), 8 univerz vključenih v Transform4Europe (T4EU) Univerzo, vsi štirje rektorji slovenskih javnih univerz ter širše vodstvo Univerze na Primorskem.  

Skupno več kot 60 predstavnikov se je 2 dni zbiralo in pletlo vezi za poglobljeno in učinkovito sodelovanje in razvoj na vseh ravneh visokega šolstva - tako na raziskovalnem kot tudi izobraževalnem področju. Vrhunec dogodka pa je bila nedvomno okrogla miza, na kateri je predstavnike s svojo prisotnostjo in sodelovanje počastila EU komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Mariya Gabriel. Z njo so o podpori univerz inovativni Evropi razpravljali še dr. Igor Papič, Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije RS, dr. Jean-Pierre Bouguignon, častni doktor UP ter predstavnica mreže ENIHEI, dr. Tiziana Lippiello, rektorica Ca’ Foscari Univerze iz Benetk.  

Komisarka je poudarila, da “je pohvalno, kako v enem letu zveza univerz ne le gradi mostove med inovacijami in izobraževanjem, ampak celo predlaga konkretne rešitve. ... Te povezave so ključnega pomena - povezovanje institucij med seboj, povezovanje akademskih skupnosti z inovacijskimi ekosistemi in širše, vzpostavljanje inovacijskih ekosistemov s kritično maso za razvoj kompleksnejših rešitev.” Pohvalila je 10 predlogov za dvig inovativnosti, ki so jih univerze pripravile v sklopu Evropske mreže visokošolskih inovativnih institucij (ENIHEI), ter obljubila, “da v Evropski komisiji že delajo na tem, da bi se trije od desetih predlogov lahko začeli izvajati že konec leta 2023 ali v začetku 2024.”

V sklopu obiska univerze pa je predvsem izpostavila da sta “Univerza na Primorskem in inštitut InnoRenewCoE primera pozitivne prakse na področju inovacij in zelenega prehoda, v kar smo usmerjeni.” 

S posamezniki mreže T4EU so se srečali tudi zaposleni na UP ter tako sklenili različne dogovore za še večjo vpletenost univerze v mednarodno okolje, kar je tudi eden od njenih glavnih ciljev. Skupni študijski programi in raziskovalni projekti bodo tako študentom, kot raziskovalcev UP prinesli nove priložnosti za pridobivanje in delitev znanja ter napredovanje na osebnem in profesionalnem področju. 

Prav tako so se na posebnem dogodku združili predstavniki ENIHEI ter spregovorili o svojih dosežkih in v delovnih skupinah iskali nove možnosti znotraj partnerstva.  

Petkov program je bil namenjen pogovorom o prihodnjih skupnih projektnih prijavah ter ogledu največje lesene zgradbe in hkrati primera dobre prakse projektnega sodelovanja, InnoRenew CoE, predvsem pa inavguracijskem predavanju častnega doktorja UP, prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona, Nicolaas Kuiper Honorary Professor at the Institut des Hautes Études Scientifiques, Bures-sur-Yvette, France, z naslovom “Scientific Knowledge: a Metaphor of Reality?”. 

Univerza na Primorskem je tako na najboljši možen način zaključila praznovanje svoje okrogle obletnice ter dokazala, da je ne le kos mednarodnemu visokošolskemu okolju, ampak celo pomemben del sestavljanke prihodnosti tega okolja.