KOLIKO SLOVENCEM JE ŽE BILA ODREJENA KARANTENA? Pomemben je zadnji tesen stik s potrjenim primerom

Slovenija

Ministrstvo za zdravje je do ponedeljka izdalo 50.500 karantenskih odločb. Odločbo ministrstvo sicer izda v "najkrajšem možnem času". Povprečni čas izdaje na mejnem prehodu je okoli 14 minut.

Kot pravijo na ministrstvu, skladno z zakonom o nalezljivih bolezni izdajo karantenske odločbe za vse osebe, za katere prejmejo predlog za odreditev karantene.

Velik del odločb na ministrstvu izdajo osebam na mejnem prehodu, ki prihajajo iz držav, za katere je obvezna karantena, del pa na predlog epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Slednja opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov s covidom-19 in obravnava tesne kontakte. To lahko traja tudi več dni, nato pa predlaga karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom, pojasnjujejo na ministrstvu.

V juliju je ministrstvo na ta način s strani epidemiologov prejelo okoli 1600 predlogov za odreditev karantene, od katerih je bil en predlog pozneje umaknjen. To se zgodi v primeru, ko se z dodatnim epidemiološkim poizvedovanjem ugotovi, da osebe niso bile v visoko rizičnem tesnem kontaktu z bolnikom s potrjenim covidom-19, navajajo na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija