"Nisem trgovski potnik"

Pogovarjali smo se z novim/starim predsednikom SD Koper in direktorjem ŠOUP-a Sebastjanom Koklom, ki je povedal, kakšni so cilji lokalnega odbora stranke, kako nanj vplivajo številne afere in kaj se dogaja z zloglasnim razpisom Fokus.

1. Kdo pravzaprav je Sebastjan Kokl?

Sem Prlek, ki je pred 13 leti prišel na študij v Koper, nato pa po spletu okoliščin ostal tu. In vesel sem, da je temu tako. Prlekija tako ostaja samo turistična točka, kamor tu pa tam zaidem za krajši čas, svoj krog družbe, prijateljev pa imam tu. Pomagal sem pri ustanovitvi univerze (na Primorskem - op.a.) in kasneje Študentske organizacije, nato pa sem se tudi politično aktiviral.

2. Znova ste dobili mandat za vodenje SD Koper. Toda stranka je pod vašim vodstvom na prejšnjih volitvah dosegla najslabši rezultat v svoji lokalni zgodovini. Se ne čutite odgovornega za to? In če ni vaša krivda, čigava je?

Objektivno odgovornost za neuspeh seveda nosim, ne pa krivde v celoti. Mnogo je bilo metanja polen pod noge in to znotraj stranke, s strani ljudi, ki so prek stranke želeli priti do določenih ugodnosti. Gre za strice iz ozadja, ki so me videli v funkciji trgovskega potnika zanje, čeprav naj bi bil jaz predsednik, ki bi združeval dve generaciji. Težko je delati, ko ljudje v tvojih vrstah delujejo proti tebi. Sedaj je to drugače. Imamo manjšo ekipo, ki je bolj homogena, in menim, da lahko sedaj stranko popeljemo više. 

3. Kako in v katero smer pa nameravate voditi SD Koper v prihodnje? Luka Juri, bivši poslanec in občinski svetnik, je zagovarjal sodelovanje z županom, kar je prineslo kar nekaj kritik iz vaših vrst. Torej, sodelovanje ali trda opozicija?

Luka Juri si je v preteklosti privoščil nekaj solo akcij. Tudi javno sem že povedal, da je povlekel določene napačne poteze. Upam, da tega ne bo več počel. Sicer pa: sodelovanje - da, vendar ne z Borisom Popovičem, ampak z županom Kopra. Vedno z neko distanco in mejo, ki mora biti prisotna, saj smo opozicijska stranka. Pri določenih projektih moramo biti zraven, še vedno pa v svoji prvotni vlogi, ki so nam jo volilci dodelili, se pravi v vlogi opozicije. 

4. Ali že imate pripravljenega kandidata, ki bi morebiti premagal Borisa Popoviča? Janezu Starmanu, kljub temu, da je bil kandidat vseh opozicijskih strank, to ni uspelo.

Tokrat bomo kandidata za župana poiskali veliko pred volitvami in na njem gradili. Rešitve zadnjega trenutka pač niso uspešne. Lani smo storili napako, ki je tokrat ne bomo ponovili. Predvsem pa bomo poiskali kandidata iz vrst SD-ja, saj menim, da mora stranka, kot je SD, v svojih vrstah imeti primernega človeka za to funkcijo. 

5. Socialni demokrati imate novega predsednika, Igorja Lukšiča, ki je napovedal strankin odmik iz sredinske poti Boruta Pahorja in radikalizacijo stališč do aktualne vlade ter zasuk v levo. Ali ste podpirali zamenjavo na vrhu stranke in kako komentirate ta razvoj dogodkov?

Jaz sem spremembo podpiral. Nihče ne jemlje zaslug Pahorju. Je pa dejstvo, da se je premalo ukvarjal s stranko, ki potrebuje prestrukturiranje. Poleg tega je bilo njegovo spogledovanje z aktualnim premierom bilo že moteče. Ljudje so nas ustavljali na ulicah in spraševali, kaj se dogaja. Lukšič bo stranko popeljal v zastavljeni smeri. Mislim, da smo bili že preblizu sredine, mnogi bi dejali, da smo bili že skoraj na desni. 

6. Kako pa sodelujete s SD Izola in SD Piran?

Zelo dobro sodelujemo z Izolo, česar pa ne morem trditi za Piran. S piranskim SD-jem tako rekoč ne sodelujemo zaradi odločitve nekaterih tamkajšnjih funkcionarjev. Upam pa, da bomo to v prihodnje lahko nekoliko izboljšali.

7. Ste lastnik spletnega medija Primorska.info in večletni direktor ŠOUP-a. Mediji vam v povezavi s tema dvema funkcijama očitajo številne domnevne nepravilnosti in afere. Ali mislite, da to vpliva na kredibilnost vaše politične poti? 

Gre za diskreditacijo s strani političnih nasprotnikov in iz študentskih logov, ko so nekateri želeli zasesti položaj, ki ga opravljam. Predvsem je šlo za anonimke, iz katerih se ni izvilo nič, kar so pokazale tudi številne revizije. Šlo je za puhlice.

8. Toda ravno prejšnji teden je sodišče presodilo, da boste morali vrniti denar (subvencijo) Ministrstva za kulturo, ker prijavljeni projekt FOKUS ni bil izpeljan v skladu s pogodbo.

To ne drži. Na prvi smo stopnji izgubili, ker sploh nismo vedeli, da proti nam teče postopek. Pošte nismo dobivali - zakaj, ne vem. Zato je sodišče odločilo proti nam, ampak v tem primeru gre za t.i. zamudno sodbo, se pravi, da sodišče sploh ni odločalo vsebinsko. Na drugi stopnji pa še ni sodbe. To so nekateri mediji napačno tolmačili.

9. Ampak evalvacija profesorice Karmen Erjavec je pokazala, da vsebinsko niste izpolnili zahtev razpisa.

Zanimivo je to, da je prva evalvacija pokazala, da je vse v redu. Nato je na pritisk medijev prišla druga, ki naj bi ugotovila, da vsebinsko nismo izpolnili pogojev razpisa. Že naslednje leto je ministrstvo ugotovilo, da Erjavčeva ni kvalificirana za opravljanje dela evalvatorke. In to le nekaj mesecev po tem, ko je izdala mnenje o naši rubriki. Jasno, na sodišču bo to naš zelo močan argument.

10. In še zadnje vprašanje. Kako komentirate tezo o tem, da je generacija, ki ji pripadate, "izgubljena generacija" v smislu, da večino funkcij v državi še vedno opravljajo bolj ali manj isti ljudje od osamosvojitve in da nekako ne pride do naravne generacijske zamenjave?

Morda pa je res tako. Mnogi v rokah držijo ključne položaje in jih ne predajo, čeprav se ves čas govori, da na mladih svet stoji. Dejansko bi moralo biti tako, saj imajo mladi velikokrat širši pogled na določene zadeve, zato bi res morali počasi dobiti niti v svoje roke. 

Deli novico:

Admin |  28 .06. 2012 ob  10: 34
Nismo brisali nobenih komentarjev, če bi bi ti šli čez mejo okusa bi jih. Komentarji so se izgubili zaradi prenosa podatkov na novo spletno stran, tako kot Pjero pravilno ugotavlja. Hvala, ker komentirate na naši spletni strani. Lep dan vsem:)
Pjero |  14 .06. 2012 ob  23: 56
Nisem ziher ampak glede na to, da imao novo stran so se najbrz zgubili med prenosom, ker do zdej niso se nikoli nobenih komentarjev brisali... Ta clanek pa so objavli se na stari strani...
ŠUPKI |  14 .06. 2012 ob  14: 05
SMRADI ZAKAJ STE ZBRISALI KOMENTARJE?
HAHA |  14 .06. 2012 ob  00: 55
Brisali škodljive komenarje? Ka je tudi vas prijavil na novinarsko razsodišče ali kaj? Strahopetni regionalni novinarji ;)
levi po srcu |  13 .06. 2012 ob  19: 03
s kokljem nikoli in NIKOLI skupaj (odj.ebi pokvarjeni tajkun preoblečen v humanista) raje FAŠIST kot v španoviji z takim pezdunom..
Drmr |  13 .06. 2012 ob  15: 03
Kaj pa komentarji, ki so bili že napisani? Đe su, bre?