KOALICIJA STOPILA V BRAN MINISTRU: "Pri gašenju požara nihče ne vpraša, koliko vode so porabili"

Slovenija

Po mnenju koalicijskih poslancev je interpelacija zoper ministra Zdravka Počivalška neupravičena in neutemeljena ter gre izključno za politični boj proti ministru in vladi. Zavrnili so očitke o nepreglednih, negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih nabave opreme ter tudi navedbe o zavajanju javnosti in koruptivnem ravnanju.

Koalicijski poslanci, ki so odgovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška na očitke iz interpelacije na današnji izredni seji DZ pospremili z aplavzom, so tudi v predstavitvi stališč poslanskih skupin ministru odločno stopili v bran.

V največji poslanski skupini, SDS, menijo, da je minister na očitke iz predloga interpelacije podal "prepričljive odgovore, ki so utemeljeni s preverjenimi podatki" in da so nabave opreme potekale v skladu z veljavno zakonodajo, ki omogoča tudi skrajšane postopke v primeru epidemije ali izrednih razmer. Poslanec Marko Pogačnik je spomnil, da je vlada pogodbe javno objavila in tudi sama pozvala računsko sodišče, da prouči nabavo opreme. Po njegovih navedbah so imeli najvišje marže pri opremi "standardni dobavitelji slovenskega zdravstva," zato je prepričan, da so se napadi na ministra in vlado začeli, ko ti dobavitelji niso prišli zraven.

Pogačnik je ob tem omenil, da je prejšnja vlada pustila prazna skladišča in da je bilo opremo v tistem času nemogoče kupiti neposredno s Kitajske. Trg se je zapiral, šlo je za popoln kaos in nastanek izrednih razmer, ki so se spreminjale iz ure v uro, je dejal. Poudaril je, da se je Slovenija izkazala kot zgodba o uspehu, na kar so opozorili tuji mediji in tudi evropska komisija, za kar da velik del zaslug nosi tudi gospodarski minister. Vladi Marjana Šarca pa je poslanec očital, da je podcenjevala epidemijo.

Predsednik vlade in SDS Janez Janša pa je zjutraj na Twitterju zapisal, da "osnovnošolsko branje interpelacije zoper Počivalška, napisane z veliko muko kot prosti spis, razgalja vso intelektualno in moralno bedo leve politike, ki je zaradi neukrepanja kriva za večino smrti zaradi koronavirusa." Če ne bi imeli monopola medijev, bi skopneli v nekaj dneh, je dodal.

Tudi v SMC so stopili v bran strankinemu predsedniku. Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je ocenila, da danes spremljamo še en poskus prevrednotenja vsega, kar je država naredila v boju proti epidemiji novega koronavirusa. "Bili smo ujetniki trga zaščitne opreme, ki se je pod težo pandemije zlomil. Razmere, ki so vladale na trgu so se tako zelo spreminjale, da je postal vsak posel neobvladljivo tveganje," je poudarila.

V poslanski skupini SMC so prepričani, da ni med tistimi, ki so šli skozi "pekel nabav," nikogar, ki bi imel namen zlorabiti krizne razmere za lasten dobiček, še najmanj pa je med njimi minister Počivalšek. "Ne verjamemo, da so razmere, kjer je bila edina možna zmaga to, da si sploh uspel kaj kupiti in dejansko dostaviti v Slovenijo, komur koli dopuščale toliko časa in toliko manevrskega prostora, da bi lahko vmes koval idejo o lastnem profitu," je poudarila Sluga. Po njenih besedah si želijo, da se neha kriminalizirati vsakega, ki je premogel pogum in obraz, da je za državo storil vse, kar je zmogel in znal, medtem ko so se nekateri - danes zelo glasni - poskrili v varna zavetja.

Poslanec NSi Jožef Horvat je ocenil, da je Počivalšek očitno dober minister za gospodarski razvoj in tehnologijo glede na to, da to funkcijo opravlja že v tretji vladi, med drugim jo je opravljal tudi v vladi Marjana Šarca. Po njegovem mnenju vzrok za interpelacijo ni v zgodbah okoli nabav zaščitne opreme, ampak za to, da se je Šarec po odstopu konec januarja zakalkuliral in mora zdaj obračunati s svojim potencialnim partnerjem. Šarec je namreč tedaj ponudil roko SMC za povezovanje na predčasnih volitvah.

Opozoril je, da so zdravstvene institucije v času epidemije krvavo potrebovale zaščitno opremo. V NSi sicer nimajo težav s tem, da je interpelacija priletela že 52 dan od prisega te vlade. "Problem je, da se laži in obsodbe ministrov in koalicijskih poslancev, da smo kriminalci in lopovi, širi iz parlamenta na ulice. Stanje duha je danes tako nizko, kot ni bilo v 30 letih," je ocenil. Horvat upa, da bo Počivalšek tudi jutri minister in bo to delal tako dolgo, dokler bo uspešen in bo to delo opravljal z veseljem.

V poslanski skupini DeSUS pa so prepričani, da za obtožbe iz interpelacije ni pravo orodje interpelacija, ampak naj to raziščejo pristojni organi, kot so policija, računsko sodišče, preiskovalna komisija itd. Po mnenju Franca Jurše je interpelacija zgolj farsa in predstava, s katero predlagatelji želijo spodkopati prizadevanja celotne vladne ekipe pri soočanju z epidemijo. Meni tudi, da je interpelacija "slabo napisana zgodba v lokalnem časopisu, ki je polna slovničnih napak in protislovnih zapisov."

Nakupe zaščitne opreme v času epidemije je primerjal s požarom v hiši - ko pridejo gasilci in ga pogasijo, nihče ne vpraša, koliko vode so pri tem porabili in kaj vse so zmočili. "Vsak ki dela, se lahko tudi zmoti," je dejal. Če pa je pri teh nakupih opreme prišlo do osebnega okoriščanja, pa v DeSUS pričakujejo, da bodo odgovorni za to tudi odgovarjali. "Ni pa na nas, da bomo obtoževali brez konkretnih dokazov," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  11 .06. 2020 ob  15: 45
SMC in DESUS v odlicni druscini ste.

Perič in Simonovič zgledno zastopate ljudi. SRAM VAS BODI!!!
ZigaZois |  11 .06. 2020 ob  14: 48
To, da se nihče ne vpraša koliko vode so porabili pri gašenju požara je zelo zaskrbljujoče saj voda lahko naredi več škode, kot požar sam.
Zato menim, da so politiki izbrali zelo slabo primerjavo. Seveda izbira nakazuje na lahkomiselnos v obveh primerih !
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ !