KOALICIJA JI PRIKIMAVA, NE PA TUDI OPOZICIJA: To so vrline, ki jih je pri kandidatki Čalušić prepoznal Golob

Slovenija

Poslanci se strinjajo, da kandidatko za novo kmetijsko ministrico Mateja Čalušić v pomembnem resorju čaka veliko izzivov. V koaliciji jo podpirajo in verjamejo, da bo prava sogovornica kmetov, medtem ko podpore v opoziciji nima. Premier Robert Golob je izrazil prepričanje, da gre za odlično kandidatko, ki bo znala pokazati svoje odlike.

Po mnenju predsednika vlade Čalušić predstavlja novo generacijo politikov, "politikov, ki ne živijo v preteklosti, politikov, ki razumejo, kaj pomeni skupnost, in ki je v resnici vse svoje življenje profesionalno in tudi osebno namenila povezovanju podeželskih skupnosti".

Golob je prepričan, da bo kandidatka dobro znala delovati v prid čimkrajših prehranskih verig, saj, kot je dejal, Čalušić dobro pozna celotno verigo, čeprav je delovala samo v slovenski Istri.

Pri Čalušić je Golob prepoznal predvsem dve vrlini, ki ju je pokazala kot podpredsednica odbora za kmetijstvo. "Je odprta, pozitivna in zagnana, in druga kvaliteta, ki izhaja iz prve, je, da je pri na enem najtežjih zakonov, to je noveli zakona o zaščiti živali, odigrala povezovalno in usklajevalno vlogo," je dejal premier. Ravno zaradi vloge pri omenjeni noveli Golob ocenjuje, da je kandidatka odlična izbira za ministrico ter da bo svoje odlike znala pokazati tudi na ostalih področjih kmetijstva, gospodarstva in prehrane.

Damijan Zrim je v imenu SD poudaril, da je kmetijski resor za njihovo stranko eden pomembnejših. "Kmetijstvo je navsezadnje tudi del gospodarstva, kulture in naravovarstva. Časi za kmete in kmetijstvo so zahtevni tudi zunaj slovenskih meja," je poudaril. V SD pričakujejo, da bo bodoča ministrica slovenskim kmetom prisluhnila, saj menijo, da je "skrajni čas, da izzivom kmetijstva namenimo več pozornosti in energije". Z njeno potrditvijo pa se, kot pravijo, težko in zahtevno delo šele začenja. "Izzivi so veliki in zahtevni, časi pa nepredvidljivi," je menil Zrim.

Da novo ministrico čaka veliko izzivov, se je strinjala tudi Tatjana Greif (Levica). "Nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja v turbulentnem času, kritičnem tudi za pridelavo hrane, kmete, kmetovanje, živali in okolje," je dejala. Glavni izziv, ki jo po oceni Greif čaka, je prilagajanje na podnebne spremembe, pri čemer je kandidatka po njihovi oceni v predstavitvi pred odborom DZ pokazala, da se "dramatičnih dejavnikov", povezanih s podnebjem, dobro zaveda. Po oceni Levice bi država morala dati več spodbude pridelavi in uživanju rastlinske hrane ter zmanjšati obseg promocije mesa in živilskih proizvodov tudi v skladu s priporočili nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po mnenju Boruta Sajovica iz Svobode bo Čalušić najboljši sogovornik mladim kmetom, "ki bodo najbolj odgovorni za to, v katero smer bomo državo na kmetijskem področju razvijali naprej". Prav tako bo ministrica terena in dialoga, zato je tudi prepričan, da bodo slovenske kmetijske organizacije v bodoči ministrici imele ustrezno sogovornico. Slovensko kmetijstvo obsega številna področja, pri tem tudi številne tržne niše. Pri tem je Sajovic med drugim izpostavil oljkarstvo, za katerega Čalušič s strokovnimi sodelavci že pripravlja zakon, sadjarstvo, čebelarstvo in ekološko kmetovanje, kar je kandidatka omenila tudi v svoji predstavitvi.

V opoziciji se strinjajo, da se kmetijstvo sooča s številnimi izzivi. Tomaž Lisec (SDS) je menil, da ima kandidatka sicer izobrazbo s pravega področja, vendar mora biti minister po njihovi oceni predvsem močna politična figura. Vprašal se je, zakaj je premier za ministrico ni predlagal že pred tremi meseci, če gre po njegovi oceni za najboljšo kandidatko. Kot je poudaril Lisec, kandidatke ne bodo podprli tudi zaradi njene podpore novelam zakona o zaščiti živali in zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Prav tako jih v SDS skrbi, da bosta sekretarja ostala ista.

Kandidatke ne bodo podprli niti v NSi. Kot je v njihovem imenu dejala Vida Čadonič Špelič, se bojijo, da bo nova ministrica težko kos tej zahtevni funkciji. "Če njeno ministrovanje ne bo uspešno, bodo posledice za kmete, prehransko industrijo in seveda za nas potrošnike," je dejala. Po njihovi oceni mora kmetijski minister biti močan politik, ki bo v Evropi zagovarjal slovenska stališča, obdan pa mora biti z ekipo strokovnjakov, ki bodo kos lobiranju v tujini in doma. Izrazila je še pričakovanje, da se bo Čalušić zavedala, da samooskrba brez aktivnih kmetij ni mogoča in da je kmetom zato treba omogočiti, da kmetujejo.

Po opravljeni razpravi bodo poslanci o ministrski kandidatki, ki je v sredo prestala zaslišanje na pristojnem odboru, glasovali na koncu današnje izredne seje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  12 .01. 2024 ob  13: 22
Ko je kandidatko Mateja v DZ začelo podpirati tisto pol moško pol žensko bitje me je skoraj zgrabila driska. Nujno moramo spremeniti volilni sistem. Ko vidim kdo vse pristane v DZ ti lahko gre na jok.