Koalicija išče kompromis glede davka na nepremičnine

Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin trenutno pri premierki Alenki Bratušek iščejo kompromis glede davka na nepremičnine in ukrepov, s katerimi bi nadomestili proračunsko luknjo ob morebitni postopni uvedbi davka. Prvak DeSUS Karl Erjavec izjav pred začetkom ni dajal, v SD in PS pa poudarjajo pomen politične stabilnosti.

Kot je znano, DeSUS vztraja pri bolj postopni uvedbi davka na nepremičnine, zato koalicija pričakuje, da jim bo DeSUS danes razkril, kako nadomestiti finančno luknjo, ki bi s tem nastala. Poslanci DeSUS naj bi že zjutraj usklajevali predloge, s katerimi naj bi Erjavec prišel pred koalicijske partnerje.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je na vprašanje, kje vidi možnost za kompromis, dejal le, da je politična stabilnost pomembna.

Podobno je izpostavil tudi predsednik SD Igor Lukšič, ki dodaja, da se Slovenija ne more več igrati s politično stabilnostjo in da "je prav, da strnemo vrste". Ob tem dodaja, da je določena škoda že narejena, saj bi bila Slovenija lahko bolj suverena pri zagovarjanju svojih stališč v Bruslju, če bi na nedavni vrh Bratuškova odšla z zaprtim proračunom in dogovorom o davku na nepremičnine.

Ocenil je še, da je Erjavec začel nasprotovati davku na nepremičnine potem, ko so javnomnenjske ankete pokazale, da mu javnost nasprotuje. Po za zdaj znanem predlogu DeSUS bi se v letu 2014 davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, v letu 2015 v višini 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti.

državljan  |  28 .10. 2013 ob  12: 41
kaj spet pametujejo glede davka, naj pogledajo pri sosedih... stvar je zelo enostavna, davek naj dajo lastnikom vikendov in tistim, ki imajo več kot eno hišo al stanovanje. Naši nesposobni politiki pa spet odkrivajo toplo vodo.
@kp |  28 .10. 2013 ob  11: 55
Dejstvo, da bo bi davek polnil proračunsko luknjo, kot tak ni potreben in podpiram Karla da se ne pusti zapeljat.
Strinjal bi se z davkom, če bi bil davek zamenjava za nadomestilo za stavbno zemljišče in bil uporabljen za ta namen.