KMALU NA JADRANSKEM MORJU? Začeli so z meritvami hitrosti vetra

Svet

Hrvaška naftna družba Ina je začela z meritvami hitrosti vetra na dveh plinskih platformah v Jadranu, da bi ugotovila, kakšni so potenciali za gradnjo vetrnih elektrarn na morju. Gre za prvo merjenje vetra na morju na Hrvaškem, trajalo pa bo najmanj 12 mesecev, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ina bo z meritvami, ki jih bo opravila na platformah Izabela Sever in Ivana A, dobila celovito oceno o vetrnih virih. Na podlagi te ocene se bo odločila o vlaganjih v ta segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije, so sporočili iz družbe.

Naprave za merjenje vetra je dobavila družba Megajoule Adria. Naprave merijo hitrost in smer vetra po najvišjih industrijskih standardih in najboljši praksi na več višinah, da bi omogočile boljše razumevanje pihanja vetra na sami lokaciji. "Celotna instalacija je zelo zahtevna, ker je prva takšna v regiji," je ob tem povedal direktor družbe Megajoule Adria Leo Jerkić.

V Ini so poudarili, da se ob tradicionalnem poslovanju vedno močneje obračajo k zelenim tehnologijam. Tako so januarja med drugim začeli graditi sončni elektrarni v Molvah in Sisku, ki bosta skupaj proizvedli 16.000 megavatnih ur električne energije na leto. Obratovati bosta začeli naslednje leto, z njima pa bo Ina zadovoljila potrebe 4800 hrvaških gospodinjstev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  02 .04. 2022 ob  20: 47
ManofSteel | 02 .04. 2022 ob 11: 11
A res? Kakšen podatek, raziskava, študija? Ali kot zmeraj samo blodnje zafrustriranca? MWAAHAHAHHA
ManofSteel |  02 .04. 2022 ob  11: 11
-4
Kdaj bo ljudstvu jasno, da od vetrnic in sončnih celic se ne da preživet ! Vsi, ki zagovarjajo to alternativno energijo so navadni bedaki. In eni se celo imate za kao šolane ? jakamuda