KLJUB PODPORI NEKATERIH KOPRSKIH SVETNIKOV, NOVE ZBIRKE ŠE NE BO: "Prostor bo, tudi če bo prišlo do sanacije, ostal prazen še najmanj leto dni"

Koper

Financiranje razstave novejše zgodovine v Pokrajinskem muzeju Koper je podprlo šest koprskih občinskih svetnikov, a kot pravi direktor muzeja Luka Juri, nove zbirke tudi v prihodnjem letu še ne bo. Po njegovih navedbah naj bi bilo za to krivo pomanjkanje razumevanja s strani vodstva koprske občine.

"Javno se zahvaljujem Alanu Medvešu, Maji Tašner Vatovec, Ondini Gregorich Diabatè, Patricku Peroši, Vidi Gračnar in Ramizu Kamenčiču, ki so podprli naša prizadevanja za dodatno financiranje muzeja s sredstvi za novo zbirko novejše zgodovine, žal pa zbirke tudi leta 2022 še ne bo," pravi Juri.

Dodatnemu financiranju naj bi nasprotovala koprski župan Aleš Bržan in podžupan Mario Steffe, zatrjuje Juri. "Vsaj še eno leto bomo primorani sprejemati javnost v neustreznih prostorih in v zbirki, ki močno kliče po obnovi in dopolnitvi," še dodaja.

Zbirka novejše zgodovine je ena pomembnejših v Pokrajinskem muzeju Koper. Najpogosteje se ob njej zadržujejo skupine šolarjev. Trenutno se nahaja v prostorih, ki niso ogrevani. Streha je dotrajana in ob vsakem večjem deževju voda pronica skozi.

Direktor koprskega muzeja zatrjuje, da je s stanjem seznanil župana že pred tremi leti. Občina je pristopila k iskanju sofinanciranja sanacije prostora in trenutno poteka kandidatura na razpisu kulturnega ministrstva. "V kolikor bo ta uspešna, bo zbirka razformirana in prostor izpraznjen, dela pa naj bi potekala v letu 2022," razlaga Juri, a tudi če omenjena sredstva dobijo, ne bodo zadoščala za ponovno postavitev zbirke.

Za to bi bilo po navedbah Jurija v koprskem občinskem proračunu potrebno zagotoviti dodatnih 74.000 evrov. Občinski svetniki Medveš, Tašner Vatovec in Gregorich so zato vložili amandma k rebalansu proračuna. Predlog so podprli svetniki Peroša, Gračnar in Kamenčič, ostali pa ne.

"Zato bo prostor, tudi če bo prišlo do sanacije, ostal prazen še najmanj leto dni," zaključuje Juri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  29 .12. 2021 ob  23: 03
Politično kadrovan direktor Luka se benti čez občino in župana a financiranje vsebin je v domeni države. Očitno nesposoben kader, ki si želi nazaj v politiko?