KLJUB IZZIVOM POVIŠALI PRIHODKE IN DOBIČEK: Skupina Pivka-Delamaris z rekordno vrednostjo investicij

Slovenija

Skupina Pivka-Delamaris je kljub povečanim izzivom pri prodaji mesnih izdelkov in kadrovski problematiki lansko leto končala z višjimi prihodki in dobičkom. Vrednost investicij je bila zaradi nakupa kromberškega obrata Mipa rekordna.

Prihodki od prodaje so se povečali za deset odstotkov na 57,26 milijona evrov, čisti dobiček pa za 27 odstotkov na 1,38 milijona evrov, je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa. Obvladujoča družba Pivka perutninarstvo, ki ustvari večino prihodkov, je enega boljših finančnih rezultatov zadnjih let dosegla kljub negativnim vplivom odprtja novega obrata v Kromberku in veliki fluktuaciji zaposlenih.

Slednja je bila v drugi polovici leta manj izrazita, a se je kljub temu povečeval pritisk na zvišanje plač. "Zato smo uveljavili novo sistematizacijo in plačni sistem, s katerim smo odpravili nekatere anomalije, ter znižali število zaposlenih na minimalni plači," je pojasnilo vodstvo družbe. Zvišale so se tudi cene surovin in energentov. Je pa družbi uspelo zvišati tudi cene piščančjega mesa na celotnem trgu, ki so stagnirale od leta 2013. Prodaja mesa je bila uspešna, več izzivov pa so imeli pri mesnih izdelkih, kjer pa že letos pričakujejo izboljšanje.

Vrednost investicij je bila zaradi nakupa nekdanjega Mipovega proizvodnega obrata v Kromberku pri Novi Gorici rekordna. Dosegla je pet milijonov evrov, pri čemer so lastna sredstva predstavljala en milijon evrov. 

Bolj umirjeno je bilo leto za poslovanje odvisne družbe Delamaris, ki je prodajo povečala tako na domačem kot na tujih trgih, vendar tudi ta že po malem občuti rast cen surovin. Skupino sestavljajo še družbe Delamaris Zagreb, Pivka-S in Amanita. Konec lanskega leta je zaposlovala 481 oseb, kar je 76 več kot leto prej.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija