KLAKOČAR ZUPANČIČ TOKRAT V ARMENIJO: Beseda bo seveda tekla tudi o slovenski kandidaturi za sedež v Varnostnem Svetu ZN

Slovenija

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo danes začela dvodnevni uradni obisk v Armeniji, kjer se bo srečala z najvišjimi predstavniki te zakavkaške republike. Pogovori bodo med drugim tekli o razvoju bilateralnih odnosov in aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih, kot tudi o slovenski kandidaturi za sedež nestalne članice v Varnostnem Svetu ZN.


Klakočar Zupančič se bo v Armeniji mudila na vabilo predsednika tamkajšnjega parlamenta Alena Simonjana. V njeni delegaciji bo predsednik parlamentarne skupine prijateljstva z Armenijo Dean Premik, so sporočili iz državnega zbora.

Predsednico DZ z delegacijo bo danes sprejel gostitelj, v nadaljevanju obiska pa se bo srečala s predsednikom in premierjem Armenije, Vahagnom Hačaturjanom oziroma Nikolom Pašinjanom. Sprejel jo bo tudi zunanji minister Ararat Mirzojan.

Med obiskom se bo Klakočar Zupančič srečala še s skupino armenskih otrok, žrtev oboroženega konflikta v Gorskem Karabahu, ki so bili na psihosocialni rehabilitaciji v Sloveniji.

Obisk predstavlja priložnost za izmenjavo pogledov in mnenj o razvoju bilateralnih odnosov, s poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju, so še zapisali v sporočilu za javnost državnega zbora.

Pogovori bodo predvidoma tekli tudi o sodelovanju med EU in Armenijo ter drugih aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih, med drugim tudi o slovenski kandidaturi za sedež nestalne članice v VS ZN in podpori nadaljnji implementaciji humanitarnega projekta pomoči za žrtve iz Gorskega Karabaha, večinsko armenske pokrajine znotraj meja sosednjega Azerbajdžana.

Državi s pomočjo Moskve, Bruslja in Washingtona od vojne leta 2020 neuspešno iščeta trajno rešitev več desetletij trajajočega konflikta, v tem času pa je armenski voditelj Pašinjan večkrat izrazil nezadovoljstvo nad pasivno vloge Rusije, ki sicer velja za zaveznico Erevana.

Armenija je zaenkrat tudi članica Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), zavezništva šestih republik nekdanje Sovjetske zveze, vključno z Rusijo in Belorusijo, konkurentko Slovenije za mesto v VS ZN.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  30 .05. 2023 ob  13: 22
Mogoče imamo srečo in tokrat posvojijo oni njo!
hribi |  30 .05. 2023 ob  12: 29
Prav strah me je, kaj bo tokrat posvojila.