KJE JE PO UMIKU PRIGOŽIN? Upornikov ne bodo sodno preganjali, še vedno veljajo poostreni varnostni ukrepi (VIDEO)

Svet

V Rusiji se po uporu skupine Wagner, v katerem naj bi bilo po neuradnih navedbah ubitih okoli 15 ruskih vojakov, razmere umirjajo. Vseeno bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se je o razmerah posvetoval z več kolegi. Kje je po umiku iz Rostova na Donu vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin, trenutno ni znano.

Po dogovoru z Moskvo naj bi se sicer Prigožin umaknil v Belorusijo, tistim borcem Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, pa so ponudili vključitev v redno rusko vojsko. Kremelj je obenem zatrdil, da upornikov ne bodo sodno preganjali. Kaj natančno se bo po odhodu Prigožina zgodilo s skupino Wagner, še ni povsem jasno.

Kljub umiritvi razmer bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan, ki ga je tamkajšnji župan Sergej Sobjanin v soboto napovedal zaradi upora Wagnerjevcev. Sobjanin je ob napredovanju enot Wagnerja proti Moskvi iz varnostnih razlogov ponedeljek za večino prebivalcev Moskve razglasil za dela prost dan in jih prosil, naj ostanejo doma. V mestu so postavili kontrolne točke in zaprli nekatere ceste.

Sobjaninova tiskovna predstavnica je zgodaj davi potrdila, da ponedeljek ostaja dela prost dan, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po navedbah britanskega BBC v Moskvi sicer še vedno veljajo poostreni varnostni ukrepi. So pa danes v Rusiji preklicali vse omejitve cestnega prometa, ki so jih med drugim uvedli v Rostovu, Lipecku, Tuli in drugje.

Iz Pentagona so medtem sporočili, da se je obrambni minister Lloyd Austin v zadnjih urah o razmerah po uporu Wagnerja pogovarjal z obrambnimi ministri iz Kanade, Francije, Nemčije, Poljske in Združenega kraljestva.

"ZDA bodo ob nadaljnjem razvoju razmer tesno sodelovale z zavezniki in partnerji," so zapisali v izjavi Pentagona. Ameriške obveščevalne službe naj bi sicer Belo hišo že v sredo obvestile, da Prigožin verjetno pripravlja upor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  25 .06. 2023 ob  15: 04
@Pjero Shriba
Včeraj je tvoje pisanje bilo zelo optimistično, polno navdiha, prav se je dalo razbrati, da bo diktator umrl. Danes te vidim potolčenega, razočaranega... To se ponavadi dogaja ljudem, ki ne razumejo dogajanja okoli sebe in verjamejo samo tistim novicam, ki jih delajo srečne.

In ne omenjaj zgodovine in Mongolije. Ker o tej stvari nimaš pojma. Pred 1000 leti, točno 1206 leta je Mongolije dobila velikega vladarja in poveljnika Džingiskana. Ampak ti o tej temi nimaš pojma.
Pjero Shriba |  25 .06. 2023 ob  10: 57
-7
Joj ti naši Putinjaši se mi sedaj prav smilijo s to njihovo mižerjo v glavi.
Včeraj je cel svet končno videl na čem sloni toliko opevana ruska federacija.
Rusija je nekaj podobnega kot je bila Mongolija pred 1000 leti in več ali Čikago v 30. letih prejšnjega stoletja..
Imamo khana Putina in nekaj plemen (gangsterskih band) vsaka s svojo sfero interesov.
Med bando Wagner in Putinom je pošteno zaškripalo in so uredili zadeve v stilu čikaških gangsterjev.
Putinjaši, resnica boli in še bolj bo bolela.
hribi |  25 .06. 2023 ob  08: 54
@Pjer Shiba
Sporočam, da smo obiskali Moskvo in Rostov. Zadeve smo tam uredili in so pod kontrolo. Nadaljujemo s primarni ciljem.
Tebe kot gorečega zagovornika orozarskega lobija pa obveščam, da so Ukrajinci začeli z protiofenzivo. Pričakujem da se jim bos pridružil. Lahko bi odigral vlogo glinenega goloba.