KER SE NI HOTEL ROKOVATI Z ŽENSKO, JE BIL OB DRŽAVLJANSTVO: Za njegovo potezo tiči nepričakovan razlog

Svet

Muslimanskemu zdravniku je bilo zavrnjeno nemško državljanstvo, potem ko ženski, ki mu je izdala potrdilo, ni hotel stisniti roke.

39-letni libanonski državljan je bil po 13 letih življenja v Nemčiji, dokončanem študiju medicine in opravljenem državljanskem testu z najvišjo možno oceno, tik pred tem, da postane Nemec. Toda pri zadnji oviri mu ni uspelo. Uradnici na slovesnosti ni želel stisniti roke, zaradi česar so mu državne oblasti državljanstva niso podelile, piše Daily mail.

To se je zgodilo leta 2015, pet let kasneje, torej letos, pa je tej odločitvi pritrdilo še sodišče. Kot je obrazložilo svojo odločitev, so njegova "fundamentalistična" prepričanja v nasprotju z njegovo vključenostjo v nemško družbo.

Moški se je leta 2002 preselil v Nemčijo. Pred približno 10 leti se je poročil z žensko sirskega porekla, ki ji je obljubil, da ne bo nikoli več prijel za roko drugo žensko.

Vlogo za državljanstvo je podal leta 2012 in podpisal potrebne dokumente, s katerimi se je zavezal, da bo spoštoval ustavo in zavrnil ekstremizem. Toda sodišče v Mannheimu je dejalo, da incident z rokovanjem ni združljiv z ustavno garancijo enakosti moških in žensk. "Če se prosilec noče rokovati zaradi razlogov, ki so nezdružljivi z ustavo zaradi spola, ni vključitve v nemške življenjske razmere," so dejali. "To velja zlasti, če zavrnitev rokovanja z nasprotnim spolom - kot v tem primeru - prispeva k salafističnemu prepričanju o odnosu med moškimi in ženskami."

Od začetka leta 2018 je moški povsem prenehal z rokovanjem - vendar je sodišče to zavrnilo kot "taktični" korak za izboljšanje možnosti za pridobitev državljanstva. Sodišče je dejalo, da je imel stiski rok globoke korenine v zahodni kulturi, tudi kot simbol doseganja dogovora. "Rokovanje z ljudmi je običajni pozdravni in poslovilni rituali, ki potekajo ne glede na socialni status, spol ali druge osebne značilnosti vpletenih ljudi in segajo stoletja nazaj," so dejali sodniki.

Zdravnik se lahko zdaj na odločitev pritoži na zvezno sodišče, še piše Daily mail.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija