KDO SO NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI KOPRA? V Areni Bonifika podelili več kot 300 priznanj

Koper

Naziv Najboljšega športnika koprske občine je prejel košarkar Vlatko Čančar, ki je s slovensko košarkarsko reprezentanco osvojil evropsko prvenstvo 2017, najboljša med športnicami tudi letos ostaja Špela Ponomarenko Janić, prav tako je najboljša ekipa že drugo leto zapored članska ekipa Rokometnega društva Koper 2013. Priznanja najboljšim in najuspešnejšim v letu 2017 je koprska občina, skupaj s Športno zvezo Koper in Javnim zavodom za šport Mestne občine Koper, podelila včeraj v koprski Areni Bonifika.

Člani ekipe RD Koper: Blaž Vončina in Jure Vran (oba vratarja), Martin Kocjančič, Dean Dolenc, Nino Grzentič, Aleks Vlah, Grega Krečič, Marko Matijaševič, Jaka Moljk, Dani Zugan, Uroš Rapotec, Žiga Smolnik, Tilen Sokolič, Janez Guček, Rok Marić, Nejc Planinc in Adam Bratkovič.

Letošnja razglasitev najboljših športnic, športnikov in športnih klubov je v dvorano Arene Bonifika privabila številne športnike in ljubitelje športa ter množico visokih gostov. Med njimi predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije in Združenja športnih zvez Bogdana Gabrovca, olimpijca in ambasadorja Republike Slovenije za šport, strpnost in fair play Mira Cerarja, predsednico Športne zveze Koper Sonjo Poljšak, direktorja Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper Igorja Hrvatina ter župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča, ki je prisotne tudi pozdravil.

"Mestna občina Koper se je v zadnjih nekaj letih prelevila v pravo olimpijsko športno središče, v športno mesto, v katerem so doma odlični, vrhunski športniki svetovnega kova, in kamor vse bolj pogosto zahajajo tudi tuji športni asi, ki iščejo nove priložnosti in možnosti treniranja, rekreacije, ali preprosto oddiha in rehabilitacije," je uvodoma povedal koprski župan in čestital vsem športnikom za zavidljive uspehe in vrhunske rezultate, ki so jih dosegli.

"Prepričan sem, da se prav vsak med vami zelo dobro zaveda, da ni zmag brez znoja, da ni uspehov brez trdega dela in da ni vzponov brez padcev. Predvsem pa v športu ni zmagovalnih stopničk na lepe oči, kot je to dokazano možno na primer pri naslovu Slovenka leta," je bil v svojem pozdravu nazoren koprski župan.

Kot je še dodal: "Vaši uspehi, osvojeni naslovi in odličja so hkrati dokaz, da v Mestni občini Koper delamo dobro in da so tudi dolgoletna vlaganja na področje športa obrodila sadove. Med ključnimi prioritetami, ki smo si jih v občini že pred leti uspešno zastavili, je tudi razvoj in promocija športa, s poudarkom na razvoju športnega in rekreativnega turizma."

Letos je bilo dobitnikov priznanj še več kot minula leta, in sicer kar 322, kar nedvomno dokazuje, da je Koper mesto, v katerem je šport tako rekoč doma. Že leta se namreč ponaša s številnimi vrhunskimi športniki, ki tako doma kot tudi v tujini dosegajo odlične rezultate. Med njimi je zadnja leta vse več mladih, ki v različnih športnih panogah beležijo uspehe in osvajajo odličja ter so na nek način ambasadorji občine širom Slovenije in seveda tudi v tujini.

Dokaz za to je letošnje število priznanj za športne dosežke mlajših kategorij in priznanj za dosežke na športnih tekmovanjih, ki jih je prejelo kar 192 športnikov oz. športnih ekip, 45 je bilo prejemnikov plaket za vrhunske dosežke na mednarodnih tekmovanjih in 51 za vrhunske dosežke na državnih tekmovanjih. 9 športnikov je prejelo posebne plakete za izredne mednarodne dosežke, 14 jubilejne plakete in 5 športnikov posebna priznanja. Občina je skupaj s športno zvezo in javnim zavodom za šport častno listino podelila Gašperju Vinčecu.

Posebna priznanja za izredne mednarodne dosežke so prejeli:

- Alenka Artnik (Športno potapljaško, jamarsko in ribiško društvo REX MARIS KOPER) za svetovni rekord 100 metrov z mono plavutjo, s čimer je postala še svetovna prvakinja in četrta ženska na svetu v zgodovini, ki ji je uspel tako veličasten potop. K temu uspehu je v Turčiji dodala dva evropska naslova, in sicer potop na 95 metrov z mono in na 85 metrov globine z dvojno plavutjo. V obeh disciplinah je popravila svetovni rekord.

- Toni Vodišek (Kite klub Koper) za osvojitev 1. mesta na svetovnem prvenstvu do 18. let v kajtanju ter 2. mesta na prvem evropskem mladinskem prvenstvu v kategoriji slalom.

- Ana Umer (Lokostrelski klub Ankaran) za osvojitev naslova evropske prvakinje v posamezni konkurenci v disciplini Field ukrivljeni lok in 2 .mesta v ekipnem tekmovanju ter 6. mesta na svetovnih igrah.

- Liam Orel (Jadralno društvo Jadro Koper) za osvojitev 3. mesta na mladinskem svetovnem prvenstvu v jadranju razreda Finn. 

- Danimir Azirovič in Ela Sabadin (Športni klub FlipCapris) za 1. mesto v članski konkurenci na evropskem prvenstvu mešanih parov v kategoriji gimnastika-partnerski dvigi in 4. mesto na svetovnem prvenstvu.

- Veronika Macarol za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v jadranju v razredu 470.

- Dejan Tonejc za 2. mesto na svetovnem prvenstvu v balinanju za državno reprezentanco Slovenije.

- Anja Osterman (Kajak kanu klub Adria) za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v kajak kanuju na mirnih vodah v disciplini 500 m dvojice s Špelo Ponomarenko Janić.

- Andreja Klepač za uvrstitev na finalni turnir dvojic v Singapurju in za zmago turnirja v Tokiu.

Deli novico: