KDO SO LASTNIKI? V najdražji ljubljanski soseski večina stanovanj kupljena brez kreditov

Slovenija

Skoraj vsa stanovanja v najdražji ljubljanski soseski Schellenburg, kjer so cene dosegale 10.000 evrov na kvadratni meter, so kupljena brez bančnih posojil. Med lastniki prevladujejo znani poslovneži, najde pa se tudi več aktivnih in upokojenih zdravnikov, med katerimi so tudi lastniki zasebnih klinik.

Iz analize nakupov, ki so jo opravili v uredništvu necenzurirano.si, je razvidno, da pri večini stanovanj v najdražji ljubljanski soseski Schellenburg finančni vir za nakup niso bančna posojila. Na vseh stanovanjih, ki so po besedah njihovega graditelja Jožeta Anderliča namenjena za "elito, brez katere ni naroda", je zaenkrat skupaj vpisanih le 3,5 milijona evrov hipotek, kar je enako trenutni tržni vrednosti treh povprečno velikih stanovanj v tej soseski. 

Kdo so kupci stanovanj v Schellenburgu?

Poleg Anderliča, ki ima v Schellenburgu v lasti stanovanje, veliko 351 kvadratnih metrov (m2), sta lastnika drugega in tretjega največjega stanovanja v tej soseski dve znani imeni iz domačega poslovnega sveta: Igor Sluga, dolgoletni direktor slovenskega podjetja Drogerie Markt (DM), in Urška Svetlik, nekdanja solastnica in članica upravnega odbora idrijske skupine Hidria. To je vrsto let lastniško obvladoval in vodil njen oče Edvard Svetlik. Njuni stanovanji sta veliki 345 oziroma 323 m2.

Eno od stanovanj, velikosti nekaj več kot 100 m2, je kupil Marko Pogorevc. Gre za nekdanjega generalnega direktorja policije, ki zdaj deluje kot lobist.

Največje in najdražje med 15 stanovanji ima 330 kvadratnih metrov bivalne površine in dobrih 130 kvadratnih metrov terase. Njegov lastnik je skrivnostna fundacija iz Liechtensteina. Za stanovanje je morala plačati najmanj štiri milijone evrov.

Na seznamu je tudi Irenka Erjavec, dolgoletna sodelavka pokojnega Janeza Zemljariča, nekdanjega predsednika republiške vlade in direktorja Službe državne varnosti (SDV), ki je kasneje postal vplivni lobist, zlasti na področju zdravstva in gradbeništva. Erjavčeva je bila direktorica njegovih podjetij.

Iz poslovnega sveta so med kupci stanovanj v Schellenburgu nekdanji direktor in solastnik Interblocka Tomaž Žvipelj, direktor in solastnik družbe Marmor Hotavlje Damijan Selak, lastnik skupine Pristop Primož Pusar, direktor nekdanjega telekomunikacijskega operaterja Vega Julien Coustaury, solastnik in direktor škofjeloškega podjetja Polycom Igor Stanonik, poslovnež Tomaž Subotič, ki trenutno vodi svet Splošne bolnišnice Celje.

Enega od večjih stanovanj, velikosti 169 m2, ima v lasti Janko Jenko, nekdanji izvršni direktor in eden ustanovnih članov Državljanske liste Gregorja Viranta. Lastniki stanovanj v Schellenburgu so tudi Matej Rezar, direktor in solastnik družbe Etrad3, Igor Košir, prvi mož telekomunikacijskega operaterja Akton, Marija Tement, nekdanja solastnica ptujskega podjetja Zaščita Ptuj, in Barbara Čepin Vrčkovnik, ena od največjih lastnic škofjeloške družbe Filc, ki je bila s 50 milijoni evrov premoženja dolgo časa najvišje uvrščena ženska na seznamu najbolj premožnih Slovencev. Stanovanje je kupil tudi Janez Kosec, direktor in lastnik podjetja Roltek, enega največjih slovenskih proizvajalcev senčilnih rešitev.

Dve stanovanji v Schellenburgu je kupil glasbeni zvezdnik Edin Dervišhalidović, bolj znan kot Dino Merlin.

Spomladi 2022 je enega večjih stanovanj v tej soseski kupil tudi oče glavnega tajnika SD Klemna Žiberta. Ta je sicer eden od štirih kupcev, ki so za nakup najeli posojilo pri banki.

Med lastniki pa je mogoče najti več aktivnih in upokojenih zdravnikov, med katerimi so tudi lastniki zasebnih klinik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  12 .02. 2024 ob  20: 27
Kaj ko bi jih FURS malo prečesal? Verjetno bi se kaj našlo.
kokodek |  12 .02. 2024 ob  17: 15
vseved, kaj ti si tudi poln stanovanj
vseved |  12 .02. 2024 ob  12: 14
-4
@Martin...,hvala bogu.To je dobro tudi za nas.
Martin Kacur |  12 .02. 2024 ob  11: 36
12
Pa da je nepremičninski davek brez veze. Dokler bodo takšni tipi lastniki, ga sigurno ne bodo sprejeli.