KDO JE NAPADALEC Z LOKOM: Pred časom je prestopil v islam (VIDEO)

Kronika

V sredinem napadu v norveškem mestu Kongsberg je moški z lokom ubil pet ljudi, še dva sta bila ranjena, je sporočila policija. Napada je osumljen 37-letni danski državljan, ki ga je policija aretirala. Motiv še ni znan, oblasti pa še niso izključile možnosti, da bi šlo za teroristični napad. Napadalec je pred časom prestopil v islam in je bil morda radikaliziran. 

Predstavnik policije Oyvind Aas je potrdil, da je bilo v napadu na več krajih v središču Kongsberga, ki leži okoli 80 kilometrov zahodno od prestolnice Oslo, ubitih pet ljudi. Ranjena sta bila dva človeka, ki sta na intenzivni negi v bolnišnici, a njuno življenje ni ogroženo, je Aas po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal na novinarski konferenci. Eden od ranjenih je policist, ki ni bil na dolžnosti. Bil je v trgovini, ki je bila eden od krajev napada.

Po poročanju norveških medijev je policija na današnji tiskovni konferenci sporočila, da so bile v napadu ubite štiri ženske in en moški, vsi v starosti od 50 do 70 let. Nobena izmed žrtev sicer še ni bila uradno identificirana, so pa bili o njihovi smrti obveščeni svojci. 

"Policija je aretirala moškega, ki je izvedel to dejanje. Po naših informacijah je bila vpletena samo ena oseba," je dejal Aas. "Prijetje napadalca ni potekalo brez težav, pri iskanju je bilo aktiviranih kar 22 policijskih patrulj," je še dodal. Prvi poskus aretacije ni uspel, po tem, ko je policija sprožila opozorilne strele, je napadalcu uspelo celo zbežati in policisti so izgubili nadzor nad njim. "Kasneje smo ga aretirali v bližnjem mestu," še dodaja Aas. 

Prijavo so policisti prejeli ob 18.13, prvič pa so ga opazili ob 18.17, ko je streljal tudi na nekaj policijskih uslužbencev. Po tem se jim je napadalec uspel izmuzniti, aretirali so ga šele ob 18.47. "Napad se je začel v supermarketu, nato je napadalec spremenil lokacijo in naključno izstrelil puščice v ljudi," še opisuje dramatično dogajanje napada. V času, ko se je oboroženi napadalec še vedno nahajal na prostosti, je policija vsem prebivalcem mesta poslala sporočilo, ki opozarja na incident nevaren za življenje občanov.

Po podatkih policije gre za 37-letnega Danca, ki živi v Kongsbergu. To informacijo so razkrili, ker so v javnosti krožile številne govorice o napadalcu, nekateri mediji so poročali, da je napad izvedel Norvežan.

Napadalec je prestopil v islam in je 'stari znanec' policije 

Danes je policija potrdila še, da je napadalec pred časom prestopil v islam in je bil pod drobnogledom policije zaradi suma, da se je zatem radikaliziral. Kot poroča AFP, ki navaja predstavnika policije Oleja Bredrupa Saeveruda, je bila policija zato z njim v stiku. Kdaj točno, ni pojasnil, povedal je le, da ne letos, ampak pred tem.

Kot je dodal, zaenkrat še vedno preiskujejo, ali je dejansko šlo za teroristični napad, so pa "relativno gotovi", da je napadalec deloval sam.

Osumljenca so sicer preiskovalci ponoči zaslišali in ta po navedbah svojega odvetnika Fredrika Neumanna govori in sodeluje z njimi. Še danes ali v petek naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika.

Pristojna tožilka je za televizijo TV2 potrdila, da je priznal odgovornost za napad ter da so bili v preteklosti z njim v stiku tako policija kot zdravstvene službe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ti dogodki so nas pretresli," je ob napadu povedala norveška premierka Erna Solberg, za katero je bil v sredo zadnji dan na položaju. Danes jo bo nasledil Jonas Gahr Store, čigar laburistična stranka je slavila na parlamentarnih volitvah sredi septembra.

Nacionalni policijski direktorat je po napadu odredil začasno oborožitev vseh policistov po državi. Ti namreč običajno niso oboroženi, navaja AFP.

Županja mesta Kari Anne Sand je novinarjem povedala, da je bil za spremljanje razmer takoj ustanovljen krizni štab.

Tovrstno nasilje je na Norveškem redko. Je pa državo pred 10 leti močno pretresel teroristični napad skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je najprej v Oslu v bližini premierjevega urada razstrelil bombo, nato pa izvedel še strelski pohod na otoku Utoya, kjer je potekal tabor podmladka laburistične stranke. Umrlo je 77 ljudi. 

Samooklicani neonacist Philip Manshaus pa je avgusta 2019 streljal v mošeji na obrobju Osla. Napadalca so obvladali verniki, pri čemer je bil eden huje poškodovan. Pred tem je Manshaus ubil svojo polsestro, posvojenko s Kitajske.

Včerajšnji napad je od grozljivega napada Breivika, ki se je zgodil leta 2011, drugi najsmrtonosnejši napad na Norveškem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .10. 2021 ob  13: 47
Sem preprican da tip ni Danec, ampak samo Danski drzavljan. Zihr je nek uvozen zadekanec opran z kamenodobno gnusno religijo, ki casti mafijskega morilskega pedofila.