KDO BO ZAMENJAL BEOVIĆEVO? Znani so člani nove svetovalne skupine za covid-19

Slovenija

Svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje bo po poročanju portala Necenzurirano po novem vodila Mateja Logar z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je potrdila, da tudi ona ostaja v skupini, vanjo pa se vrača prvi epidemiolog pri NIJZ Mario Fafangel.

Mateja Logar

Minister za zdravje Janez Poklukar bo po poročanju portala novo tričlansko strokovno skupino za zajezitev in obvladovanje epidemije uradno imenoval v naslednjih dneh.

Beovićeva je v izjavi za medije potrdila, da ne bo več vodila skupine, tako da ji "ne bo treba več skrbeti za zapisnike in za odgovore ministrstvu". "Vsebinsko pa sodelovanje ostaja enako. Jaz pač izrazim svoje mnenje, ki mora biti strokovno utemeljeno, če vodim skupino ali če je ne," je povedala.

Predsednica zdravniške zbornice se je ob tem dotaknila tudi očitkov zdravniku, ki se je med februarskim potovanjem v Afriki okužil z južnoafriško različico virusa. Kot je dejala, potovanja resda odsvetujejo, se pa država doslej ni odločila, da bi meje zaprla. "Ljudje še vedno potujejo in tukaj ni nobene posebne razlike med zdravniki in ostalimi," je dejala.

Bojana Beović

Spomnila je, da je bil omenjeni zdravnik cepljen in da je takoj, ko so se mu pojavili bolezenski znaki, tudi reagiral. "To je sreča v nesreči, saj je tako hitreje prišlo do omejevanja okužbe kot v kakšnih drugih primerih," je poudarila.

Kot je dodala, pa po svetu hodijo številni znani Slovenci, se oglašajo in spodbujajo druge ljudi, da hodijo naokrog. "Niso to samo zdravniki, žal je to kar precej razširjeno," je pripomnila.

Bodo pa na zdravniški zbornici po njenih besedah objavili poziv, naj se zaradi odgovornega dela, ki ga opravljajo, in zaradi stika z ranljivimi skupinami, zdravniki potovanj za nekaj časa vzdržijo. Bo pa to navodilo oz. priporočilo, ne pa predpis, je napovedala.

Beovićeva je potrdila, da cepivo proti covidu-19 bistveno slabše preprečuje okužbo z južnoafriško različico, kot zaščiti okužbo z večinsko prisotnim sevom. Vendar pa to po njenih besedah "niti najmanj ne zmanjšuje potrebe po cepljenju". Vsako cepivo ima določeno vlogo oz. ščiti pred določenimi boleznimi in tudi to ni stoodstotno. Sem in tja tudi za običajno različico zboli kdo, ki je bil polno cepljen, je povedala.

Kljub vsemu pa domnevajo, da če cepivo že ne prepreči okužbe z južnoafriško različico, pa zelo verjetno prepreči hud potek bolezni. "Ker nekaj je navzkrižne reakcije," je pojasnila.

Beovićeva je še povedala, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravlja modifikacijo plana C, po kateri bi bilo mogoče vrniti v šole še dijake prvih treh letnikov srednjih šol, nato pa šolanje v vseh letnikih vzdrževati do konca junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija