KDAJ BODO PREVZELI SKUPNO VALUTO? Evropski finančni ministri o hrvaški prošnji za vstop v čakalnico za evro

Svet

Finančni ministri držav evrskega območja in Danske so včeraj pozdravili hrvaško prošnjo za vstop v mehanizem fiksnih tečajev do evra ERM II, ki predstavlja čakalnico za prevzem skupne valute. Evropska komisija in ECB bosta zdaj spremljali uresničevanje napovedanih ukrepov, so sporočili iz Bruslja.

Hrvaška je prejšnji teden uradno zaprosila za vstop države v ERM II, včeraj so jo imeli, skupaj z akcijskim načrtom, v katerem so opisani ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti, na mizi finančni ministri držav evrskega območja in Danske.

Hrvaška namerava v letu dni sprejeti 19 ukrepov na šestih področjih. Ukrepi se nanašajo na področja ohranitve t. i. makroprudenčne stabilnosti oz. preprečevanja nastajanja tveganj v finančnem sektorju in gospodarstvu skozi prilagoditev denarne in fiskalne politike, krepitve sodelovanja z Evropsko centralno banko (ECB), izboljšanja zakonodaje za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, krepitve zmogljivosti za spremljanje statističnih kazalcev, boljšega upravljanja v javnem sektorju, posebej ko gre za podjetja z večinskim državnim deležem, ter izboljšanja poslovnega okolja na Hrvaškem v smeri davčnih razbremenitev podjetnikov in državljanov.

Komisija in ECB bosta spremljali uresničevanje napovedanih ukrepov in se nato odločili glede vstopa Hrvaške v to čakalnico za prevzem evra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija