KAZEN ZA ZOBOZDRAVNICO, KER JE ZAVRNILA S HIV OKUŽENO STRANKO: Odškodnina zaradi diskriminacije

Slovenija

Sodišče je prvič v Sloveniji obsodilo zdravstvenega delavca, ki je diskriminiral posameznika zaradi virusa hiv, poroča Večer. Zobozdravnica je v zagovoru sicer zatrjevala, da moškega ni zavrnila zaradi okužbe, ampak ker naj ne bi imela možnosti pravočasno in ustrezno sterilizirati medicinske opreme, navaja časnik.

Moški je zobozdravnico koncesionarko obiskal v manjšem kraju in povedal, da se zdravi zaradi okužbe z virusom hiv. Napotila ga je na slikanje zob, ko pa se je čez teden dni vrnil, mu je dajala, naj gre do drugega zdravnika. Zavrnitev ga je močno bolela, zato se je obrnil na zastopnico pacientovih pravic.

Pri institucijah v zdravstvu je kljub jasni zakonodaji, ki takšne zavrnitve ne dovoljuje, naletel na gluha ušesa. Kot poroča Večer, se je odločil za tožbo zobozdravnice zaradi diskriminacije. Tožbo je na drugi stopnji tudi dobil. Zobozdravnica je morala plačati odškodnino v višini 2700 evrov.

Zobozdravnica je po letu dni tedaj že nekdanjemu pacientu poslala elektronsko sporočilo, v katerem se mu je opravičila. Iz sodbe Višjega sodišča v Mariboru je mogoče razbrati, da je v opravičilu zapisala, da "se zaveda, da je bil njen postopek žaljiv in diskriminirajoč, saj mu s tem zaradi zdravstvenega stanja ni zagotovila pravice do enake obravnave pri zdravstveni oskrbi". Kljub temu pa je krivdo na sodišču pozneje zavračala. A po poročanju Večera, je bilo za sodišče prav to sporočilo z opravičilom ključni dokaz njenega priznanja napake.

Zdravniška zbornica, ki se na pritožbe zoper zdravnico ni odzivala, pri njej v rednih nadzorih sicer ni odkrila nikakršnih "odstopanj od strokovne doktrine", so zapisali v Večeru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  25 .02. 2019 ob  15: 44
Za 2,700 eur. si bo kupil lepo krsto ! Osel...kdo ti je kriv, da si derpe. Uporabljaj kondome v naslednjem lajfu. Saj tega si zafural...zdaj pa na parado ponosa, da bo veselo
tupamaros |  25 .02. 2019 ob  11: 59
In kaj če bi jo ugriznil?