KAVE NIKOLI NE POGREVAJTE: To je razlog, zakaj jo morate popiti sveže skuhano

Trendi

Ste si skuhali kavo, nato pa nanjo čisto pozabili in se je popolnoma ohladila? Nikar je ne pogrevajte! Da bi vaše brbončice začutile njen najboljši okus, morate kavo popiti v eni uri.

Če se je kava ohladila, je ne pogrevajte, saj bo dobila grenak priokus. Preden so kavna zrna pražena, so njihova glavna sestavina kisline in spojine, ki pa postanejo grenke, če se kava segreje, je povedala Emily Rosenberg, direktorica kavarne Stumptown Coffee.

Zelena (nepražena) kava vsebuje klorogene kisline, ki se v procesu praženja razgradijo na kininsko kislino in kofeinsko kislino. Medtem ko ima že klorogena kislina grenak okus, je grenkoba še bolj izrazita v kininski in kofeinski kislini.

Vsaka kava vsebuje nekaj grenkobe, a ima sveža kava tudi veliko sladkobe in kislosti, ki grenkobo prekrijeta. "Ko ponovno segrejete kavo, spodbudite večjo proizvodnjo kininske in kofeinske kisline, kavi pa dodate grenak okus," je pojasnila Rosenbergova.

Vse se nanaša na dve besedi - hlapne spojine. In kava jih je polna. Prav one so tiste, ki naredijo pravilno praženo in kuhano kavo okusno in dišečo. Vendar je te spojine izredno enostavno razgraditi in ravno to se zgodi, če kavo pogrejete. "S segrevanjem začnejo vse dobre stvari v kavi izginjati, rezultat pa je, da imate kavo, ki je grenka, ker med segrevanjem vztraja le grenkoba," se strinja Michael Phillips, direktor kavarne Blue Bottle Coffee.

Kavo popijte v roku ene ure

Rosenbergova pravi, da boste zaužili najboljši okus kuhane kave, če jo boste popili v roku ene ure, odkar jo boste skuhali. Res zadnji 'rok' za uživanje v polnem okusu skodelice kave je 90 minut. Več časa, kot bo preteklo od kuhanja, bolj bo kava grenka. Najbolj izrazit grenak okus bo dobila temna pražena kava.

Kaj storiti, namesto da bi kavo segrevali?

Doma kavo najverjetneje pijete iz navadne skodelice, kjer pa se kava hitreje hladi. Veliko pametneje bi jo bilo piti iz lončka 'za na pot' ali jo hraniti v termovki. Kava bo v termovki pričela izgubljati okus po 30 do 45 minutah, a bo vsaj topla. "Okus dobre kave se namreč izgublja s hlajenjem," je dodal Phillips.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija