KAR JE ZA BLED KREMŠNITA, JE ODSLEJ ZA PIRAN Š'TORTA: Preverili smo, kakšen je njen okus (FOTO, VIDEO)

Piran

Piran je dobil svojo izvirno sladico – Š'torto. Poimenovano po avtohtoni sorti oljk, katere olje bogati kremo torte, v njej pa se skriva tudi plast karamele s piransko soljo. Zasnoval jo je najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, 23-letni Kristian Zule, skupaj s slaščičarko Magdaleno Skočir. Ena izmed sestavin Š'torte pa je tudi dobrodelnost.

Kar je za Bled kremšnita in za Prekmurje gibanica, je zdaj za Piran – š'torta. Torta, katere glavni sestavini sta oljčno olje in piranska sol.

"Kako Piran predstaviti v eni tortici – torej glavna sestavina je bila piranska sol, torej solni cvet. Potem pa smo mogli zraven še nekaj dodati, oliva se nam je zdela odlična ideja," pravi Kristian Zule.

Za marsikoga nenavadna kulinarična kombinacija, ki pa združuje istrsko tradicijo solinarstva in oljkarstva. Štorta je namreč avtohtona sorta oljke na območju Istre in prav po njej je poimenovana sladica.

Ima pa Š'torta tudi dobrodelno noto. Komu bodo namenili izkupiček in kakšen je njen okus, si poglejte v spodnjem video prispevku:

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  29 .11. 2023 ob  19: 12
16
Sorry ma beljaka kremšnita že desetletja ni niti bleda senca tega kar je bila. Tako kot trojanski krofi isto. In če je to samo še ena brezbrižna suha in neokusna sladica potem ne hvala.
Na Bledu kremšnita stane nekje tudi 7€ pa ni vredna niti pol toliko kot una iz Mercatorja