KAR DVE PROSLAVI OB DNEVU DRŽAVNOSTI? Ob osrednji še alternativna, razdvojenost vse vidnejša (VIDEO)

Slovenija

Po vsej državi bodo danes potekale številne slovesnosti, s katerimi bomo obeležili dan državnosti. Osrednja državna proslava bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo imel govor predsednik republike Borut Pahor. Pred proslavo se bosta na slavnostnih sejah sestala državni zbor in državni svet.

Borut Pahor na slovesnosti pred dnevom državnosti v Piranu
 
Začetek državne proslave bodo ob 21. uri naznanile salve z Ljubljanskega gradu, govoru Pahorja pa bo sledil kulturni program z različnimi glasbenimi žanri z domoljubno tematiko. Zaradi spoštovanja ukrepov za zajezitev koronavirusa, ki število ljudi na javnih krajih omejujejo na 500, so bili sicer organizatorji primorani zmanjšati število nastopajočih in vabljenih, odpovedali so tudi udeležbo praporščakov. Ti bodo tako dan državnosti obeležili v Trzinu.

Proslave se sicer ne bodo udeležil predstavniki Levice in LMŠ, ker menijo, da je trenutna vlada nelegitimna. Nekdanji premier in prvak LMŠ Marjan Šarec je dejal, da bi se bilo nedopustno udeležiti proslave, ko del prebivalcev tedensko protestira. Šarec se bo v četrtek sicer udeležil proslave v Kamniku, v Levici pa so napovedali udeležbo na alternativni proslavi, ki naj bi potekala na Prešernovem trgu. Napovedal jo je Aktiv delavk in delavcev v kulturi, proslava pa po podatkih policije ni prijavljena.

Uro pred osrednjo državno proslavo se bo na slavnostni seji sestal DZ. Slavnostni govornik bo predsednik DZ Igor Zorčič. Ob 15. uri se bo na slavnosti seji sestal državni svet. Že dopoldne bo premier Janez Janša preko videokonference nagovoril slovenske vojake na misijah, ob 17.30 pa bo v ljubljanski stolni cerkvi potekala maša za domovino. Predsednik Pahor bo ob 14. uri v spremstvu predstavnikov policije in obrambe položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Žalah, ob 16. uri pa bo v Vili Podrožnik gostil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo.

Že v torek se je sicer predsednik republike udeležil tudi slovesnosti pred dnevom državnosti v Piranu. Spomnil je na osamosvojitveni čas in izpostavil pogum in enotnost ljudstva v prelomnih časih. Dan državnosti praznujemo 25. junija kot spomina na 25. junij 1991, ko je takratna slovenska skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  24 .06. 2020 ob  15: 36
Fašistoidna politika SDS ob stalni asistenci Pahorja in njegovim blodnjam o spravi, je najboljša garancija za razkole in trajno sovraštvo v družbi!!!
kokodek |  24 .06. 2020 ob  14: 06
Največji razdvajači so Janša in SDS, ki se državnih proslav skoraj nikoli niso udeležili !!!!! Predsenik Pahor pa je njihov privrženi asistent!!!!!