KAKŠEN PREDLOG!? Jedrske odpadke bi preusmerili kar k nam!

Slovenija

Minister za zunanje zadeve BiH Igor Crnadak ter ministrica za prostor in okolje Republike srbske Srebrenka Golić sta včeraj pozvala hrvaško vlado, naj opusti načrt gradnje odlagališča jedrskih odpadkov na Trgovski gori. Predlagala sta ji, da bi bilo odpadke najbolje odlagati v Sloveniji.

Kot je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pojasnila Golićeva, so Crnadaka na včerajšnjem delovnem sestanku seznanili s podrobnostmi dosedanjih naporov proti gradnji odlagališča na Trgovski gori, ki se nahaja v hrvaški občini Dvor ob meji z BiH. Med drugim so hrvaški strani pisali, naj opusti načrte o gradnji odlagališča na tem območju in naj odpadke raje odlaga v Sloveniji.

Hrvaška po mnenju BiH nima veliko izbire. BiH je namreč napovedala, da bo naredila vse, da prepreči gradnjo odlagališča. "Ponudili smo močne argumente in dejstva v našo korist, konkretno in podrobno smo obrazložili, zakaj to odlagališče ne more biti na Trgovski gori. Ne more biti tu, kjer bo ogrozilo več sto tisoč ljudi," je poudaril Crnadak. Ministrica Golićeva je dodala: "Še enkrat pozivamo vlado Hrvaške: spremenite odločitev, poiščite svoje odlagališče na eni od sedmih lokacij, ki ste jih predvideli v prvih dokumentih. Najboljša rešitev je Vrbina, ki jo predlaga Slovenija."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  25 .09. 2019 ob  11: 59
Saj hrvaški odpadki, ki nastajajo z delovanjem nuklearke so v Sloveniji in jih je že 2400 ton, pol naših in pol njihovih.