KAKO SO GLASOVALI IZOLANI? Novi župan bo Danilo Markočič

Izola

V Izoli so glasovnice preštete, novi župan je Danilo Markočič, ki je dobil 60,88 odstotka glasov, Evgenij Komljanec 39,12 odstotka. Volilna udeležba je bila 39,7 odstotna, od 13.453 volilnih upravičencev jih je na volišča prišlo 5.350. V prvem krogu je bila volilna udeležba 48,46 odstotna.

"Izolankam in Izolanom se iskreno zahvaljujem za zaupanje in glasove. Priprave na volitve so potekale od pomladi. Volivkam in volivcem smo ponudili konkreten program in zadovoljen sem, da so to prepoznale tudi moje sokrajanke in sokrajani. Jutri je nov dan, čaka nas obilo trdega dela, da Izolo popeljemo spet med jadranske gazele," je po razglasitvi rezultatov dejal Markočič. Med prvimi nalogami si je zadal srečanja z vsemi novoizvoljenimi svetniki in svetnicami občinskega sveta, da bi se čim prej dogovorili o načinu dela, sodelovanja in najbolj pomembnih projektih. Markočiču je protikandidat iz drugega kroga, Evgenij Komljanec, že čestital za zmago.

Relativni zmagovalec je bil v prvem krogu Komljanec z dobrimi 18 odstotki glasov (neodvisni kandidat s podporo gibanja Ponosni na Izolo), sledil mu je Markočič s 17,7 odstotka glasov. Med njima je bila na koncu razlika le 23 glasov.

Dosedanji župan Kolenc za sabo ni imel formalne koalicije, novi župan, kdorkoli že bo, pa glede na razmerja moči v novem občinskem svetu ne bo imel lahkega dela pri sestavljanju zavezništev. Tako DeSUS kot Lista Evgenija Komljanca sta dobila po tri svetniške mandate, toliko jih bo imela tudi lista Mef in Izolani. Največ, štiri svetnike, pa bodo v 23-članskem občinskem svetu imeli v Izoli tradicionalno močni Socialni demokrati.

Deli novico: