KAKO SE V ČASU KORONE VARNO VOZITI V AVTU? Tega nikar ne počnite

Trendi

Vožnja z eno ali več osebami v avtomobilu v času koronavirusa je ena najbolj tveganih zadev, ki jo lahko storite, ko govorimo o širjenju virusa, saj gre za majhen, zaprt prostor. Tudi če vsi potniki nosijo zaščitne maske, najmanjše celice lahko vseeno pobegnejo v zrak.

Raziskovalci z več ameriških univerz so ugotavljali, kako se premikajo celice po vozilu pri različnih oblikah prezračevanja. Ni presenetljivo, da je njihova simulacija pokazala, da je najbolj učinkovita metoda razkuževanja zraka odpiranje okna, piše Business Insider.

Ko so bila vsa okna zaprta, je deset odstotkov celic, ki jih je izdihnila oseba, lahko prišlo do sopotnika. Ko so bila okna odprta, je ta odstotek padel na 0,2. Seveda pa je vožnja z odprtimi okni pozimi velik problem.

Ugotovili so, da je najboljše prezračevanje, ko ne morejo biti odprta vsa okna, kombinacija odprtega okna na sovoznikovi strani (prednje desno okno) in pri potniku na zadnjem sedežu na levi strani. Kot še dodajajo raziskovalci, samo malce priprta okna niso dovolj za primerno prezračevanje. Okna morajo biti spuščena vsaj do polovice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  30 .01. 2021 ob  19: 32
CELICE?