KAKO BO VSTOP HRVAŠKE V SCHENGEN VPLIVAL NA ISTRANE: Ali pričakujejo manjše gneče na meji? (VIDEO)

Piran

Hrvaški se obeta vstop v schengen. Pred približno tednom dni so evropski poslanci na plenarnem zasedanju ocenili, da naša južna soseda izpolnjuje vse pogoje, da postane članica območja brez mejnega nadzora. In čeprav nekateri prebivalci na območju Istre pričakujejo, da bo s tem prehod čez mejo bistveno lažji in celo, da bo manj gneče na mejnih prehodih, pa temu ni nujno tako.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra, pri čemer je pričakovati, da bodo podprli njen vstop v schengen s 1. januarjem prihodnje leto.

Na Regionalu smo že večkrat poročali o problematiki povečanja ilegalnih migracij na območju Slovenske Istre. Ministrica Tanja Fajon je včeraj napovedala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengna in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv, posebej, ker imamo že na meji z Avstrijo občasne notranje kontrole.

"Ne želimo si, da bi s porastom nezakonitih prebežnikov, priseljencev, beguncev Slovenija postala nekakšen žep," je poudarila. Dodala pa še nekaj pomembnega, in sicer da Slovenija razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengensko območje. "Slovenija je pripravljena, da z naslednjim dnem, tednom, mesecem, ko bo to ali če bo to potrebno, tudi sama uvede notranje kontrole. Na to opozarjamo tudi v pogovorih s svojimi sogovorniki," je dejala.

Kot so nam pojasnili na policiji, se že dlje časa pripravljajo na morebiten vstop Hrvaške v schengensko območje. "To zajema priprave na strateški in taktični ravni, kar bo, kljub ukinitvi schengenske kontrole na skupni meji, omogočilo zagotavljanje varnosti v Republiki Sloveniji," so navedli uvodoma.

Ob morebitnem vstopu Hrvaške v schengensko območje bo skupna meja s Hrvaško postala notranja schengenska meja, zato bo slovenska policija začela z izvajanjem ukrepov za zagotavljanje varnosti (t. i. izravnalni ukrepi) v skladu z nacionalno in schengensko zakonodajo. "Vsi ukrepi policije so in bodo tudi ob morebitnem vstopu Republike Hrvaške v schengensko območje prilagojeni trenutni varnostni situaciji s ciljem zagotavljanja varnosti Republike Slovenije in preprečevanja nezakonitih migracij, vključno z vsemi možnimi ukrepi, ki jih dopuščajo schengenska pravila," nadaljujejo.

Kam bodo prerazporejeni obmejni policisti?

Varovanje zunanje in notranje schengenske meje izvaja skupaj 1725 policistov. Samo na meji s Hrvaško jih je 1411. Trenutno je 290 policistov nadzornikov državne meje. "Z dnem vstopa Hrvaške v schengensko območje bodo vsi policisti nadzorniki državne meje ostali zaposleni v policiji. Razporejeni bodo v skupine za izravnalne ukrepe, večinoma v okviru policijskih postaj, na katerih so že do sedaj izvajali naloge varovanja državne meje," so nam pojasnili.

Objekti, potrebni za izvajanje vseh predvidenih ukrepov, bodo ostali v upravljanju policije, ostali objekti pa se bodo ponudili v uporabo drugim uporabnikom ali se bodo odstranili, so zaključili na policiji.

Mi pa smo na mejnem prehodu Sečovlje preverjali, ali bo po mnenju ljudi zaradi vstopa Hrvaške v schengen res manj gneče na mejnih prehodih, pa tudi, ali se bo s tem sočasno povečalo število ilegalnih migracij. Mnenja najdete v spodnjem videoposnetku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija